Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбският творец Димитар Илийев разкрива таланта си в галерия "Академия"

Снимка: Еленица Маринова

Изложба на сръбския художник Димитар Илийев откриват тази вечер в галерия "Академия" в сградата на Националната художествена академия в столицата. Димитър Илийев е скулптор, който работи и в областта на рисунката и живописта.

Роден в Димитровград през 1950-а година, Илийев учи в Художествената гимназия в Ниш, а по-късно завършва висшето си образование в Националната художествена академия в София, където се дипломира като скулптор.

Завръщайки се в Димитровград той започва да се занимава с обществена дейност, разказва проф. Свилен Стефанов, преподавател в НХА. Илийев е инициатор на творчески срещи между автори от България и Сърбия. В близкото минало разделението по политическа линия между двете страни е държало затворени и вратите на артистичния им живот и е довело до взаимно непознаване.

Илийев е създател на международния пленер "Погановски манастир", който вече 20 години събира за творчески обмен художници от цял свят. Благодарение на този пленер галерията в Димитровград има богата сбирка от произведения на изкуството.

Като директор на галерията Димитар Илийев е организирал близо 500 изложби, а през последните години на неговото ръководство са били положени усилия в посока на сближаване с българското изкуство.

Това, че е създал творчество в един малък град, го прави още по-достоен, защото съдбата на твореца в малкия град и много по-тежка от тази на твореца в София или Белград, отбелязва още проф. Стефанов:

Той е една изключително важна гранична фигура. Направил е много за изкуството в региона.

Изложбата ще остане в галерия "Академия" до 14 юли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени