Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Цезар и Клеопатра“ се играе на Оперния фестивал в Акра


С операта „Цезар и Клеопатра“ тази година е ознаменуван фестивалът в Акко /Акра/. Неслучайно тази творба на Хендел се представя на „сцената на трубадурите“ в крайморското пристанище на края на дълбок нос в Средиземно море. През 47 г.пр.н.е. оттук великият пълководец е отплувал към Египет, за да го завладее, а е бил сам обладан от най-загадъчната и силна жена на света - Клеопатра. Много пъти Акко /Акра/ е разрушаван, но се знае, че седмица преди да акостира галерата на Цезар, на пътя към пристанището са се струпали хора, които са чакали да го видят и да го приветстват. И до ден днешен улицата към пристанището са нарича Юлий Цезар.

Операта е съчинена от Георг Фридрих Хендел в лондонския му период и е доста дълга. Меломаните чуха съкратена нейна версия. В тази постановка декорите и костюмите са твърде авангардни. Интересен детайл е, че операта беше играна в началото и в края на седмицата, когато в Израел се чества Деня на Любовта. Той отчасти съответства на европейския Свети Валентин, но е през лятото и влюбените се обличат в бели дрехи. Освен другите ритуали има и т.нар. „замария“, т.е. събиране на влюбени хора, за да пеят песни за любовта, а такива са поне половината от песните на света. Някои предпочитат не толкова сами да пеят, колкото да слушат такава музика и операта е точно за тях.

Откритата зала в крепостта на кръстоносците не е особено голяма, така че изпълнение дори на камерна опера изисква солидна подкрепа от спонсори. А неизменният спонсор на фестивала в Ако вече четири години е Рая Щраус, една о основателките на империя на млечни произведения и шоколад. Тя сподели за Българското национално радио:

Защо подпомагате точно операта?
От детството ми се е запечатала в съзнанието ми една картина: грамофон, който свири в обора, докато дядо ми се грижи за кравите или по-късно свири радио, но винаги звучи оперна музика. Дядо ми беше луд по операта! Започнали сме с две крави, когато дядо се е заселил в Израел. Постепенно стопанството ни се е разраснало и майка ми е била тази, която не само започва да произвежда от млякото сирене и други млечни произведения, но и да ги предлага на пътниците от влака, който е минавал през Наария на път за Бейрут, както и на английските войници. Това е началото на нашия бизнес, който и сега е сред най-мащабните в Израел, а е и част от международни вериги за млечни продукти. Не би било справедливо да смятате, че подпомагам само операта! След като се оттеглих от ръководството на бизнеса и го оставих на децата си, се занимавам само с филантропия. Подпомагам туризма и развитието на северозападна Галилея и най-вече моя роден град Наария. Диапазонът на помощта ми е огромен: от подпомагане на способни деца или такива в неравностойно положение, през подпомагане на производство, хотелиерство и на малки гостилнички, въобще всичко свързано с туризма, до помощ в науката и в изкуството.

Защо сте избрали точно Западна Галилея и Негев за своята дейност?
Съдба! Това е част от направлението за благотворителност на нашата фирма. Ние сега правим и други фестивали освен оперния в Галилея в северен Израел и в пустинята Негев в южен Израел. Бих искала хората, заселили се в покрайнините, да не се чувстват изолирани от културата и да имат работа и просперитет!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна