Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят "Лохамей агетаот" пази български следи от Холокоста

Снимка: БГНЕС

Денят, в който през 1945 година е освободен лагерът на смъртта Освиенцим – 27 януари, е определен за Международен възпоменателен ден на Холокоста.                              
В Израел има две институции, които се занимават основно с Холокоста: институтът-музей "Яд Вашем" и музей в едно необикновено селище в Израел, основано само от оцелели от концлагерите – "Лохамей агетаот" (Героите на гетата).
В архива на музея "Лохамей агетаот" се пази по нещо от евреите във всяка държава, участвала в във Втората световна война. И ако срещу името на България в "Яд Вашем" е изписан броят депортирани евреи от Тракия и Македония и чак в експозицията с две думи се споменава за спасените български евреи, в "Лохемей агетаот" има два предмета: малка бакелитова жълта значка, която евреите е трябвало да носят, за да личи, че правата им в Царство България са ограничени, и торбичка от хасе. В нея, според тогавашния Закон за защита на нацията, всички евреи е трябвало да поставят валутата, която притежават, а също така златни и платинени предмети и ценности, включително часовниците си. Дори да са били зашити, тези торбички са могли да изкушат някого, но собствениците на торбичката, когато са я предавали в музея, са заявили, че са им върнали съдържанието непокътнато.

Баща ми е роден в Белград, но семейството му е от Лясковец. Той ми е разказвал, че е единственият оцелял от Холокоста. Преди две години обаче се разбра, че имаме голямо семейство, а за наша най-голяма радост то е българско, което в Израел се счита за голяма благословия, разказа в предаването "Преди всички" директорът на архива "Лохамей агетаот" Анат Алхалел-Братван.

Всички членове на нашия кибуц имат обща травма – те са оцелели, а роднините им са загинали. Още когато основават селището, се събират и решават, че ще живеят и заради близките си. Това е оптимистично решение. Погледнете нашата експозиция. В нея акцентът е Полша. Това е разказ за ужасни неща, но откъм човешката им гледна точка. В началото имаме кадри и документи за евреите във Варшава преди войната – от силно религиозни, през привърженици на скорошно преселване на териториите на някогашна Юдея, до силно интегрирани, които са се чувствали поляци, дори са си сменили името. /.../ След това разказваме за нападението на Германия над Полша с кадри, заснети от американски журналист. Личат жертвите от бомбардировките – деца, останали сираци, горящи църкви и домове, колоната от бягащи хора. Не са евреи. Поляци са. Жертви на войната.

Още за историческите събития слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна