Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата книга на Анна Заркова

"Свободни в словото" – веществено доказателство, че има журналисти, които не се предават

Анна Заркова
Снимка: БГНЕС

Книгата на журналиста Анна Заркова "Свободни в словото" отразява 7 разследващи журналисти и техните истории. Ето какво споделя авторката за новата книга и за своя занаят в "Законът и Темида":

"Седнах да пиша тази книга от обич към моя занаят и с респект – към Асен Йорданов, Огнян Стефанов, Валя Ахчиева, Миролюба Бенатова, Генка Шекерова, Николай Стайков, Георги Тамбуев и много други журналисти. Седнах да пиша тази книга, като ми се искаше тя да се получи като едно веществено доказателство, че има журналисти, които не се предават

Какви хора са тези, които избрах – те са забележителни водещи, репортери, редактори. Обаче най-забележителното в тях е това, което не са. Те не са някакви наемници, послушни в телевизии, сайтове и радиа. Не са някакви глашатаи, душеприказчици и метреси на тоя и на оня властник. Те правят интервюта, разследвания, а не реклами на министри и премиери. Критикуват, а не ругаят.

Разследващата журналистика е труден занаят. Разказите на героите в книгата разкриват от първо лице механизмите, чрез които цензурата в медиите се освобождава от неудобните автори на репортерски разследвания. Освобождават се от тях, когато не успяват да ги опитомят. От първо лице се разказва и как те, въпреки всичко, успяват да продължат. Даже някои с риск за живота си – да снимат филм, да пишат, да показват корумпираната власт, завладяната държава и даже купените медии с кривите им огледала.

Трудна работа е разследващата журналистика не само у нас. Но моите герои са майстори на суровото, непокорното писане и снимане, което е солта в професията на журналиста, без което тя е безвкусна. Имам предвид онова дивото, различното писане, с което имаш дързостта да крещиш. И после неведнъж плащаш за тая дързост с години.

Не мога да определя броя на купените медии в България, но със сигурност мога да кажа, че на медийния пазар прекалено често много медии предлагат един вид черен пиар, пакетиран като разследвания на известни журналисти. Тези разследвания представляват преразкази с картинки на оперативни разработки на тайните служби – наши и чужди

Премиерата на книгата "Свободни в словото" е на 26 септември от 18.30 ч. в "Trick Taproom & Live Events"

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна