Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Островът на костенурките – социален плейбек театър

Снимка: @Storycatchers.pt

Сдружение "Storycatchers" отбелязва финала на проекта си – "Островът на костенурките – социален плейбек театър" с посещение на дом за възрастни хора в град Самоков. Предстоящите им изяви ще бъдат на 29 септември в Самоков и на 30 септември във Велико Търново. Представлението е по реални истории и се провежда в една защитена атмосфера на споделяне на наболели теми и емоции. Темата на спектакъла е връзката между поколенията. А сценария е в ръцете на публиката, което е типично за плейбек представленията, разказва актрисата Виолина Василева Александрова:

"Проектът се роди от необходимостта за искрено споделяне и нуждата от научаване на проблемите и темите, които вълнуват възрастните хора, настанени в специализиран домове. Но ние отваряме формата и представяме представления и в масова среда, защото всеки нужда има от такъв тип споделяне и такава среща с театъра. Възрастните хора не бяха чували, че има такъв тип театър и бяха много развълнувани, че те са част от създаването на едно представление. Не очакваха, че могат да разкажат историята си и в следващия момент да я видят интерпретирана от актьорите. Хората в дома във Велико Търново ни изненадаха, защото и те са творящи хора, участват в конкурси, рисуват, имат групи и клубове по танци и театър."

Споделянията на публиката в плейбек театъра са спонтанно изиграни и озвучени от актьорите и музикантите на сцената. Но артистите отново имат своя подготовка за едно такова изиграване, репетициите им протичат с разказването на лични истории, спрямо темата, по която се подготвят. Плейбек театърът със своята функция на защитник и закрилник на личните истории на хората предлага защитено пространство за преработване на чувства и емоции. "Storycatchers"развива различни проекти през годините – с деца, с онкоболни хора, със социално уязвими групи. Последният проект, който развива, е работилница по проекта "Рециклирани кукли за чиста природа" с финансовата подкрепа на Столична община, Направление "Активни публики". С най-малката група от Образователен център за развитие на слуха и говора "Яника" развиват дейности.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна