Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекция за Непал през Климентовите дни в СУ. Започва инициативата "Магията на пътешествията"

Северина Маркова: Дългият път ни доближава към самите нас

В Непал смятат, че с въртене на религиозни барабани и повтаряне на мантри всяко желание е изпълнимо.
Снимка: Магдалена Гигова

Иран, Венецуела, Непал – това са част от посоките на младия учен Северина Маркова. В рамките на Климентовите дни - на 24 ноември в 18.30 часа в Софийския университет "Св. Климент Охридски", тя ще изнесе лекцията "Непал – поднебесното кралство на Хималаите". Лекцията е част от инициативата "Магията на пътешествията" за популяризиране на туризма и ролята на науката в това направление. 

"От много отдавна тръгнах да пътешествам. В началото не разбирах, че тръгвайки да пътешествам и огромното ми желание, изконно, да опознавам света, накрая се превърна в един доста дълъг път в търсене на различни духовни и всякакви култури. Всъщност този дълъг път ни приближава към самите нас", разказа Северина Маркова в интервю за БНР.

Няма никакъв смисъл да се докоснеш до такива места и да ги държиш за себе си, вярва Маркова. Именно водена от това, тя сбъдва мисията си да разказва за тях, за да ги сподели с повече хора.

"Дълбокият ми вътрешен интерес и порив да се докосна до тези толкова древни култури, толкова древни религии – да търся изначалната същност на нещата, това мое човешко любопитство ме е завело до тези места."

"Иран – знаем, че люлката на цивилизацията започва именно от тези земи. Най-контрастиращото е, че една такава толкова древна империя се намира в ситуацията, в която се намира в момента, по чисто политически причини", коментира още Северина Маркова в предаването "Преди всички".

"На местата, където не става въпрос за пари, а за много пари, се разиграва друго тесте карти. Една толкова културна нация като иранската – там много голяма част от хората говорят по два, по три езика, особено от младите хора, в цялата си будност те не могат да приемат режима, в който на тях им се налага да живеят. Една държава с население от 83 милиона – това са едни от най-будните, културни и интелигентни хора. Те много добре знаят какво значи Персия. Те заслужават живота им да се промени."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна