Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Дончева: Трябва да опазим вековните гори

Нели Дончева
Снимка: WWF

До Нова година Министерството на земеделието ще прецизира заповедта за ограничаване на сечта във вековните гори в съвместна работа с природозащитните неправителствени организации и експерти в областта на старите гори. Това стана ясно по време на среща, поискана преди две седмици от "Зелени закони", коалиция "За да остане природа в България" с екип на министерството, Изпълнителната агенция по горите, браншови организации, учени и представители на висши учебни заведения и БАН.

Нели Дончева – ръководител на програма "Гори" във WWF България, обясни пред БНР, че срещата е поискана в резултат на информацията, че служебното правителство ще отмени заповедта от 2021 г., с която се ограничават сечите в гори над 100 години.

"На срещата коментирахме как България може да отговори на заложените в европейската стратегия цели за 10% строга защита на най-ценните природни местообитания. В България в момента имаме доста полезни ходове", каза тя в предаването "Преди всички".

Дончева подчерта, че в близкото минало са били предприети стъпки, които ни доближават до тази цел от 10% опазена природа, включително гори във фаза на старост. През 2016 г. бяха определени и отделени за опазване, изключени от дърводобив, 111 хил. хектара гори във фаза на старост. 


От WWF работихме за картиране и идентифициране на горите във фаза на старост на територията на 60 общини. 10 общини предприеха конкретни стъпки и определиха за опазване най-ценните си гори, подчерта Нели Дончева. По думите й има още около 10 хил. хектара гори във фаза на старост, които са картирани и които ще предоставят на министерството. Идеята е тези горски територии да бъдат отделени за опазване, добави тя.

Дончева подчерта, че ще изчакат да видят как ще бъде актуализирана заповедта и дали техните притеснения ще се разсеят. В случай, че природозащитниците не са удовлетворени, имат готовност и за протести.

Вековните гори са нещо уникално и трябва да ги опазим за поколенията, категорична е Нели Дончева.

Незаконната сеч я има, но въпросът е не само на законодателство, но това е и въпрос на манталитет, отбеляза тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна