Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудната поява на сложните пространствени форми

Ангел Атанасов в галерия "Контраст"

Галерия "Контраст" представя един интересен проект на художника Ангел Атанасов – колекция от скулптури, обединени от заглавието "Чудната поява на сложните пространствени форми". 

Тази първа част се отнася до композиране на базата на сложни пространствени тела – от бронз, в търсене па пластичността като мелодия и ритъм. Това са около 30 изящни бронзови пластики в кубистични форми, изградени от плоскости, равнини, отсечени пространства, със силното въздействие на скулптурната форма като звук и вътрешна хармония. Ангел Атанасов се вдъхновява от структурализма в изкуството, от въздействието на светлината върху техните повърхности – се казва в експозето към изложбата.

Свързан с един от най-знаковите фигури в пластиката Божидар Козарев, с когото са работили заедно в Художествената академия, вдъхновен и от скулптурите на Бранкузи – този артист наистина предлага много лично и същностно изкуство в тази изложба.

Как Ангел Атанасов възприема и предава на публиката тези свои вдъхновени решения за пластиката си в бронз – чуйте от звуковия файл.

Снимки – галерия "Контраст"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна