Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кръстина Панайотова: Туристите могат да посетят извънградско имение в местността "Месарите"

Доц. Кръстина Панайотова
Снимка: Мая Данчева

"От тази година туристите могат да посетят извънградско имение в местността "Месарите", каза за "Закуска на тревата" доц. Кръстина Панайотова от археологическия екип от НАИМ на БАН във връзка с археологическият комплекс в местността „Месарите“ край Созопол.

Той е резултат от десетгодишни проучвания по проект между Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН и музея Лувър с ръководители доц. д-р Кръстина Панайотова и д-р Александър Баралис. 


Обектът включва останки от сгради, гробни съоръжения, обредни огнища и добре оформен път от V-IV в. пр.Хр.

"Обектът беше проучван 10 години. Древните гърци опознават западно-понтийското крайбрежие или районът, в който се намира Созопол, пътувайки покрай него.

Това място е първото удобно място, където те могат да акостират, заради добрите условия там, разказа доц. Панайотова.

"Извънградското имение е част от извънградската територия на Аполония, организирана от двете страни на античен път с каменна настилка. Този път е свързвал местата, където се е добивала медната руда и пристанището на Созопол, където пък част от суровината се е изнасяла.


Това имение може да се разгледа днес, то се е използвало за стопанска дейност - за зърносъхранение, за производство на големи керамични предмети, допълни още доц. Панайтова.

Тя разказа още как древните гърци са допринесли за развитието на селищата по нашето Черноморието - като търговия, култура и научни знания, като вярвания.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна