Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С посланика ни в Алжир до родния град на Камю и Ив Сен Лоран

Нейно превъзходителство Марияна Бояджиева е извънреден и пълномощен посланик на България в Алжир. Тя е дипломат от кариерата с опит в мисиите ни в Италия и Франция. Макар да е сравнително отскоро в столицата Алжир, Марияна отлично знае, че страната е сред световните лидери по залежи и износ на природен газ и нефт, ключов енергиен доставчик за ЕС.

Потенциалът на Алжир го поставя сред важните външнотърговски партньори на България в арабския свят. Според Марияна Бояджиева алжирската страна проявява подчертан интерес към развитието на туризма и създаването на делови контакти с наши институции и агенции.  Обаче в "Покана за пътуване" няма да разговаряме  с нашия посланик за геополитика. Помолих я да ни разкаже за някое интересно място, което е посетила през шестте месеца, откакто е на мандат в Алжир.

Оран, за който ни разказва българският посланик в Алжир Марияна Бояджиева е вторият по големи град в северноафриканската държава със своите повече от 800 хиляди жители. Освен това има древна история. Корените му се губят през 10 век, когато селището е основано от маври, андалуски търговци, после преминава в ръцете на испанците, на пирати, на турци, на французи… И всеки е оставил своя отпечатък.

Оран е най-близкият до Европа град на Алжир. Разположен е на Средиземно море и в него се развива действието на романа Чумата от Албер Камю. От Марияна Бояджиева разбираме, че това не е  случайно. Името на града на арабски език означава "два лъва" и идва от легендата, че преди маврите да основат селище, мястото е било царство на величествените котки. Заселниците започнали да избиват лъвовете. Последните два от тях гледали хората от хълма до града и плачели за близките си.  Затова на герба на Оран има два червени и един златен лъв. До този град ни завежда посланика ни в Алжир Марияна Бояджиева. Тя обеща да разкаже в Покана за пътуване и за друго посетено от нея селище – Константин.


Снимки – Марияна Бояджиева

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна