Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

Снимка: Оля Стоянова

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика".

Мартин Ралчев е електроинженер и неговата биография е наистина впечатляваща – той има три защитени патента за изобретенията си и многобройни отличия. Казва, че по своя път се е срещнал с много добри учители, които са му подавали ръка – като академик Чавдар Руменин и проф. Сия Лозанова от Института по роботика към Българската академия на науките, с които от първия ден започва да работи така, сякаш се познават от цял живот. "Те са отворени и ежедневно ми предават от своите знания, умения и житейски опит", казва Мартин Ралчев. По думите му така започва и неговата кариера в науката – без дори той да се замисли кога и как се е случило това.

Мартин може много да разказва за изобретенията и за новите проекти, по които работи, но по-интересно е това, което споделя как се раждат изобретенията – обикновено те идват като отговор на някоя необходимост в обществото, като търсене на решение на даден проблем. "България страда от липса на инженери и технически персонал", казва Мартин Ралчев и се надявам все повече млади хора да се запалят по точните науки.

"Има различни млади хора, но той с такава стръв се включва в изследователския процес, че това прави впечатление на много хора. И неговите резултати са впечатляващи", казва академик Чавдар Руменин за младия учен.


Снимка: Оля Стоянова

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна