Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Клопка" на Надежда Косева ще е откриващ за 28-ия София филм фест

| Интервю
Надежда Косева
Снимка: Арт фест

С филма "Клопка" на Надежда Косева ще бъде открит 28-ият София филм фест. След големия успех в Сао Пауло, новият български филм ще има своята европейска премиера на 13-и март в зала 1 на НДК. Създаден като копродукция между България и Германия, проектът е представян в програмата на "София мийтингс", както и на пазарите в Сараево и Сан Себастиан.

"Клопката е в живота на всеки един от нас. Филмът се занимава с моралните избори, пред които сме изправени всеки ден, за да запазим собственото си достойнство на човешки същества", каза в пред БНР Надежда Косева, режисьор на филма.

"Клопка" е по сценарий на Боян Папазов, продуцент е Владимир Андреев. В главната роля е Александър Трифонов. Участват още Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански. Оператор е Кирил Проданов, художник - Ивелина Минева, музиката е на Ашер Голдшмит.

"Ако филмът "Ирина" се занимаваше с нюанси на психологическото поведение, с нюанси на човешките взаимоотношения, то в "Клопка" за нас беше много важно да поставим героите малко повече като в мит. Като в някаква първична ситуация във взаимоотношенията между човека и природата. Всеки един от тях влезе със собствения си натюрел, със собственото си излъчване", разказа режисьорката.

Снимка: Арт фест

Филмът "Клопка" разказва историята на Божека - чешит със силно развито чувство за лично достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунав в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк. Когато местният олигарх, с подкрепата на кмета и началника на полицията, започва печеливш за него, но опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града, Божека се оказва единственият човек, осмелил се да му се противопостави.

Интервюто на Людмила Железова с Надежда Косева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени