Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Славов: Повтаря се грешката със санирането, най-ефективна е изолация на покрива

Грешките при санирането и либерализацията на пазара на електроенергия

Теодора Пенева: От 2026 година се либерализира изцяло пазарът на електроенергия

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Грешката със санирането се повтаря и това се видя при блоковете. Най-ефективно е с 1000 лева да се изолира покрива, защото 50% от загубите на енергия са от там

Това каза пред БНР на Тодор Славов, експерт от сдружение "За Земята". 

Заедно с Теодора Пенева от Института за икономически изследвания при БАН коментираха цените на електроенергията и енергийно бедните домакинства, както и либерализирането на пазара на енергия. 

"70% от домакинствата не отопляват адекватно жилищата си. Големите грешки с тези фондове за саниране са, че често се използват некачествени материали и технологии. Това са също фактори на енергийната бедност", каза Славов. 

снимка: БТА

Той сподели, че от "За Земята" са провели информационна кампания в няколко града. 

"Не чакаме държавата, сега идва рецесия. Най-простата мярка, и хората трябва да го разберат, а не да гледат съседите, е изолация на покрива. В рамките на 1000 лева може много добре да се изолира. Над 50% от загубите са от покрива. Масово се хвърлят да правят изолация и нарушават вътрешния комфорт. Това вече се наблюдава като грешка при санирането на блокове и една и съща грешка се повтаряше, няма вентилирани фасади. Така с 20 пъти по-малко инвестиция могат да получат по-добър ефект", препоръча Славов. 

снимка: БТА

Теодора Пенева сподели, че са направили проучване на бюджетите на 8000 домакинства. 

"Изводите са, че разходът за енергия е доста висок и се потвърждават и данните на изследването "За Земята". Около 40% от домакинствата в България, които са с доход - след разход за енергия, под линията на бедност. Това са данни за 2021 г., но през 2022 г. са нараснали заради ръста в цените. В България средно се изразходват 15% за енергия. Това е изключително висок процент и това ги кара да се лишават от други неща, за да стоят на топло. Има две групи – уязвими енергийно и енергийно бедни. Това беше изискване на ЕК да се определят две групи. Тези домакинства – енергийно бедни, трябва да се подпомагат с ефективни мерки. А при уязвимите клиенти може да се ползват компенсации при свободен пазар на енергия", коментира Пенева. 

Тя припомни, че от 1 юли т. г. започва частичната либерализация и цената на електроенергията няма да се определя от КЕВР, а от МС и ще е базова цена, която се фактурира на гражданите.

"От фактурираната до цената на пазар на електроенергия, която се мени всеки час, ще се компенсира и това би създало проблем. От януари 2026 г. ще се либерализира изцяло пазарът, ще може всеки сам да избира доставчика – три ЕРП-та, и тарифните продукти ще са предмет на конкуренция. А рискът тогава ще се поема не от държавата, а от самите граждани", обясни Теодора Пенева. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна