Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неслучайно присъствие: филмов портрет на Мариела Гемишева

Документален филм на Петър Вълчев за международна модна дизайнерка и пърформанс артистка

Снимка: @sofia.czechcentres.cz

По традиция последният ден от февруари на всяка високосна година е запазен в програмата на Чешкия център в София а пърформансите и проектите на международната модна дизайнерка и пърформанс артистка Мариела Гемишева. Проектът тази година изгражда неин своеобразен филмов портрет.

На 29 февруари от 17.30 часа в Чешкия център ще бъдат представени първи кадри от документалния филм "Неслучайно присъствие", посветен на творчеството на дизайнерката. Продуцентиса Мариела Гемишева, Петър Вълчев и Невелин Вълчев. Режисурата и камерата са дело на Петър Вълчев.

Името на проф. д-р Мариела Гемишева отдавна не се нуждае от представяне. С многобройните си престижни награди и успехи тя несъмнено е една от забележителните личности на съвременната българска и международна арт сцена. Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплина „Моден проект“ в специалност „Моден дизайн“ в Националната художествена академия. Художничката е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Провокацията е съществен елемент в нейните работи. Според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства”. Носителка е на множество престижни отличия, сред които три пъти наградата „Златна игла“ на Българската академия за мода, номинирана е за „Жена на годината“ на списание „Грация“. Член е на Института за съвременно изкуство - София.

Режисьор и оператор на филма е младият, успешен и вече известен продуцент и автор Петър Вълчев. Роден в София, той завършва „Кино“ и „Фотография“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 2013 г. излиза първият му късометражен игрален филм “Шшшт… Попей ми”, съвместна продукция между творческия тандем Петър Вълчев и Андрей Волкашин. “Шшшт… Попей ми” се превръща в първия български късометражен филм с редовни прожекции в кината. През 2018 г. излиза документалният му филм “Монолог в антракта”. Той има повече от 40 световни премиери на едни от най-големите кинофестивали. Печели 6 награди, между които 4 за най-добър документален филм и 2 за най-добър филмов монтаж. През 2021 г. излиза следващият му късометражен игрален филм „Лека нощ, Лили“. Той печели голямата награда за най-добър български късометражен филм на фестивала In The Palace International Short Film Festival, което го прави българското предложение за филмовите награди „Оскар“ през 2022 г. Петър Вълчев печели голямата награда на CINElINK за сериал, заедно с неговия съсценарист Андрей Волкашин на фестивала в Сараево през 2023 г.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени