Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за прошката и нейните различни измерения

В кино "Одеон" се състоя премиерата на документалния филм "Пътуване към прошката". Режисьор е Ясен Григоров, а операторската работа е поверена на проф. Мартин Димитров. Филмът в продължение на 81 минути прави реалистичен и многопластов анализ на прошката през големите теми "религия", "политика", "изкуство", "възпитание" и "общество" базиран на документи с различен характер, и постигнат преди всичко чрез кръстосването на позициите в директни разговори между признати български историци, теолози и духовни лица, критици, психолози, артисти.

Ясен Григоров и Мартин Димитров
"Пътят за изминаване" е концепцията и формата на филма. Темите, които многопластово разглеждат прошката в различни нейни измерения са поставени в сценария под формата на непринудени разговори-интервюта с 12 участници, представители на различни социални и професионални групи, с различна опитност, възраст и положение в обществото ни. Сред тях са проф. Калин Янакиев, Дора Прангаджийска и Весела Банова – психотерапевти, Весела Ножарова (изкуствовед и куратор), Светлозар Василев (психиатър), Майка Серафима (дългогодишна игуменка на Драгалевски манастир) и др.

Документалният филм "Пътуване към прошката" е продукция на Корунд-Х ООД – Христо Христов, Николай Христов и е с подкрепата на Националния филмов център.

За това как пътува прошката ще разберете от интервюто с режисьора Ясен Григоров и оператора проф. Мартин Димитров в звуковия файл.

Снимка: личен архив на Ясен Григоров

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени