Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Румен Димитров

Снимка: mediabricks.bg

"От родителите ми съм получил доста неща. Те са ме научили да бъда човек. Както и да имам добра дисциплина, в смисъл да съм самодисциплиниран и когато правя нещо да го правя както трябва и с колкото сили се налага. Дали са ми свобода и като действие и като мислене" – това разказва за себе си Румен Димитров – дванайсетокласник от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски".

Той е бронзов медалист от Международната олимпиада по физика, състояла се миналата 2023 година в Япония. Там отборът ни се представя със петима състезатели, които успяват да завоюват 4 бронзови медала.

Според учителят му по физика Георги Александров "Румен е изключително амбициозен човек, който в голяма степен се подготвя самостоятелно вкъщи. Но в СМГ има достатъчно много качествени учители и Румен успява да попие всичко съветите от тях и да се подготвя самостоятелно. Подготовката му е изключително качествена и на високо ниво. Като цяло той е изключително устремен, опитва се да разбере логиката на нещата; търси точните обяснения, не е задоволен единствено от повърхностни обяснения, които са за запомняне или зазубряне, а държи да разбере нещата в дълбочина. Той непрекъснато търси да се развива, изключително точно преценява какво иска да учи, къде иска да учи. Бори се да успява и се усъвършенства. Има точно такъв манталитет – за развитие, а не да остава на едно и също ниво."

Какво мисли Румен Димитров за личното "самоъпргейдване", за свободата – умение в действието, мисленето и мечтаенето – чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна