Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тинатин Кайришвили представи "Гражданинът светец" на София филм фест

Кадър от филма „Гражданинът светец“
Снимка: siff.bg

Филмът, който донесе номинация на Крум Родригес от Американското общество на кинооператорите – "Гражданинът светец", беше прожектиран пред българската публика на 28-ия София филм фест в присъствието на режисьорката му Тинатин Кайришвили.

Грузинската сатирична притча разказва историята на светец, който слиза от кръста, за да заживее сред смъртните. При това в черно-бяло.

"Разказваме вечна история, която може да се развие по което и да е време, в който и да е народ и именно затова реших да я разкажа в черно-бяло. Освен това за всички кинодейци си мечтаят да снимат черно-бял филм. Пробвах различни крайности и тази една от тях", каза в "Артефир" Тинатин Кайришвили.

Филмът ѝ изпитва пределите на човешката вяра и поставя в основата най-същественото за човека - надеждата.

"Може би знаете, че Грузия е доста религиозна държава и това е съвсем отчетливо след разпадането на СССР. Религията още повече се засили тогава. Много от хората обаче не разбират какво се крие зад вярванията, просто ги следват, без да ги поставят под съмнение. Аз от своя страна исках да го направя – да поставя под съмнение това дали трябва да се следва такъв модел на вярване, който да се приравнява към добър живот. Имах желание да поставя въпроса: "Това ли иска Христос от нас и как ще реагира той, ако дойде сред хората?". Имам много персонажи във филма заради въпросите, които исках да поставя. Някои от тях са доста набожни, фанатични дори, други пък съдят. Така че филмът е по-скоро за надеждата, всички ние имаме нужда от нея, независимо дали сме набожни, или не. Това се стремих да подчертая", обяснява грузинската режисьорка.

Според сюжета на филма ѝ на главния площад на миньорски град се издига кръст със статуя, изобразяваща светец, смятан от местните миньори за техен закрилник. Един ден кръстът е свален за ремонт, а статуята внезапно изчезва. Когато впоследствие сред жителите се появява мистериозен непознат, за тях няма съмнение кой е той. Идеята на Тинатин Кайришвили е той да бъде ням, а хората да водят монолози с него по същия начин, по който се изповядват пред дадена икона. Говорят, но не очакват отговор. Всичко води до това, че човек често избира да предостави отговорността за решенията и действията си на друг, в случая на оживялата статуя.

"Исках да покажа, че хората си намират собствени извинения за различни събития. Исках да има и хумор, защото не може да съдиш сериозно, когато нещо такова се случи", допълва Кайришвили. Според нея осъждането, на което сме способни, се дължи на страха, който изпитваме.

"Гражданинът светец" е третият ѝ филм, дебютът ѝ "Булки" излиза през 2014 година. Тинатин завършва филмова режисура в Университета за театър и кино в Грузия и усилено се занимава и с продуцентство. Сценарият на черно-бялата история, част от програмата на София филм фест 2024, също е нейно дело.

За киното и работата си с оператора Крум Родригес режисьорката казва:

"Киното е нещо, което се натрупва в нас, и когато вече не можем да оцелеем без него - можем да се изразим. Най-доброто в киносвета е, когато откриеш някой, който споделя твоите мисли, идеи и представи. С Крус се случи именно тази връзка и много се радвам, че филмът му донесе успех на всички континенти."

Целия разговор с Тинатин Кайришвили чуйте в звуковия файл.

Снимки: СФФ
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна