Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

За лабиринтите на сцената и в живота ще разкаже и едно българско артистично семейство

2
Снимка: БКИ - Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на театрите" в България. Представлява серия от 21 кадъра на фотографите Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски. Водени от идеята, че "Под властта на театъра всяка роля е различно царство", те представят творците в "светлината" на театрален сън, където всеки пресъздава усещането си за съкровена връзка между сцената и личния свят. 

Главни герои на концептуалните фотографии са обичани лица от българската театрална и балетна сцена, като режисьорите Галин Стоев и Явор Гърдев, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Теодора Духовникова, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Весела Бабинова,  Радина Кърджилова, примабалерината Марта Петкова, премиер-солистът Никола Хаджитанев и др.


За първи път "Нощни персонажи" излиза извън пределите на страната ни, за да бъде показана в галерия "България" в Рим (ул. Монте Брианзо, 60), по повод Световния ден на театъра - 27 март. Поканата за гастрола идва от Българския културен институт в италианската столица, откъдето са подготвили и среща с едно българско артистично семейство, събрало в себе си опита на три поколения актьори. Десислава Стойчева и Атанас Атанасов, заедно с техните наследници Алиса и Ясен ще разкажат какво ги е повело по театралния път, как са срещнали любовта в театъра, как са се губили и намирали, за какво си говорят, какво разказват и над какво се смеят в едно театрално семейство.

Вижте още:


 Снимки: Български Културен Институт в Рим, theatresnight.org

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна