Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Послеписът на художника Милко Божков

13
Снимка: Дарина Маринова

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника.

За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S."/ "Послепис" Божков казва пред "Артефир": "Пост е, докато един художник нарисува картината, след това скриптум е, когато зрителите я гледат. Картината добива своя смисъл в очите на тези, които я гледат."

В изложбата се срещат различни жанрове и техники. "Най-ранната работа в тази експозиция е от 80-те години и картините стигат до наши дни. Голяма част от експозицията са етапите, подготовката и реализацията на три библиофилни книги. Първата е по един древноегипестки поет, втората – "Думи и графити" с Борис Христов и третата е без текст – само литографии. На мен ми беше любопитно да ги видя, събрани заедно със съмненията, задраскванията, отказванията от един образ и преминаването към друг", споделя художникът.

За Милко Божков водещо желание в изложбата е зрителят да усеща въздух и лекота, за да допълни творбите със своето "аз". Времето намества емоционалността и преценката на един художник. Картината заживява свой собствен живот от момента, в който художникът постави своя подпис върху нея, смята Божков. Синьото е най-нематериалния цвят, който със същността си извисява – така присъства синият цвят в картините на Милко Божков. 

Изложбата може да бъде видяна до 24 май в СБХ на ул. "Шипка" № 6.

Целия разговор с художника във вечерта на откриването чуйте в звуковия файл:  

Снимки – Дарина Маринова
По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна