Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалката Маро пристига със своето китарно трио

Снимка: Sofia live club

"Дуендето – казва Лорка – кара кръвта да пламва до болка; изчерпва; отхвърля цялата сладка геометрия, която човек е научил; скъсва с всички стилове… Появяването на дуендето винаги предполага решителна промяна на всички форми. То дава усещане за съвършено непозната свежест, то прилича на новосъздадена роза, на чудо, и предизвиква накрая един почти религиозен ентусиазъм. Това е мигът, когато се постига едно истинско поетично откъсване от този свят…"

Подобен красив миг предстои в афиша на събитието за градска култура и музика Sofia Live Festival, което продължава да следва целите си и да ги надгражда. 

Португалката Maро пристига за първия си концерт в България. Звучно талантливата певица, която владее трудното умение да настройва публиката като инструмент, още – мултиинструменталист, продуцент и текстописец, излиза със своето китарно трио в Sofia Live Club на 27 април.

Всъщност, по-правилно би било да определя концерта като първи неин самостоятелен у нас, тъй като Маро се представи пред нашата публика като част от бенда на Джейкъб Колиър през 2019 година. А фактът, че изявата е част от последното ѝ турне с това трио, е само още една причина да съпреживеем красотата на нейните композиции. Другата е превъзходният ѝ актуален албум – свеж като мента (както е неговото име). 

Самата певица, която по паспорт е Мариана Сека, определя изпълненията си честни, дълбоки и релаксиращи. "Мисля, че хората намират португалската музика за винаги тъжна и носталгична, а това не е съвсем вярно, защото имаме голямо разнообразие", пояснява 29-годишната екзотична изпълнителка, чиято първоначална мечта била да стане... ветеринарен лекар.

Някак си съзнанието трудно различава мисълта, че родният на Маро град Лисабон може да е нещо друго, освен онези едвам доловими копнежи фадо, саудаде и дуенде; дъждът по улиците, който свири на португалска китара и разказва простички истории за слънцето; как стъпките на хората по паважа водят към приказни светове, но съпроводени с тъга по отминалото; по смътното очертание оттатък мъгливия хоризонт, по нещата, което времето и разстоянието са ти взели, преди да си ги имал напълно... Как всичко това, натежало от онази особена меланхолия, се пропива в един глас, няколко струни и топлите тела на хора и китари. 

"Saudade, Saudade" е заглавието на проникновената песен, с която Маро спечели милиони сърца по цял свят и с която осигури на страната си място в Топ 10 на финала на "Евровизия" в Торино преди 2 години. "Никога не съм се придържала към конкретен жанр", доверява певицата. Звученето ѝ е от богато по-богато. В нейните искрящо семпли и асоциативни композиции си дават среща фламенко и фадо, класика и трап, поп и джаз, фолк и латино, африкански ритмически структури, акустичен чил аут – и каквото още ви дойде наум, но поетично и търсещо по-интимните ъгълчета на душата. 

Преди концерта на Маро публиката в Sofia Live Club тази събота  ще се наслади на специален акустичен сет, който обещават Христо Йорданов и Георги Линев, по-известен само като Кан Вакан, обединени в базирания между Лондон и София проект Woomb

Португалката дебютира на музикалната сцена през 2018 г. В дискографията ѝ са пет албума и един късометражен запис. През 2019 г. се присъединява към DJesse World Tour с Джейкъб Колиър като част от бандата. В този период от кариерата си подгрява и за Джеси Джей. Днес продължава напълно да разпродава своите солови концерти в Португалия, Испания, Бразилия, Мексико и САЩ.

Поне аз се настройвам за "Нощ в Лисабон". И за "Лисабонска история". Но не по Ремарк или Вим Вендерс. А по Маро.

Чуйте! 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна