Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

| обновено на 23.04.24 в 12:27

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително намаляване на биомасата на растенията, което е намаляло с поне половината, а на дивите животни с цели 85%.

Стоян СтавруПроф. Стоян Ставру, ръководител на секцията за "Етически изследвания" в Института по философия и социология към БАН, който гостува в рубриката "Време за наука", ясно посочва, че изразът "права на животните" не е напълно подходящ от правна гледна точка. Според него, животните не са субекти, които могат да бъдат носители на права, както хората. 

Вместо това, законите за защита на животните създават определени задължения към хората, които, в своята същност, подразбират признаване на определени аспекти от правата на животните, без да ги кръщават така. Тези задължения включват забраната за причиняване на болка, страдание или страх на животните.

Съществуват конкретни действия, които се забраняват от закона, като например използването на електрически нашийници или принудителното участие на животните в тренировки и състезания, които им причиняват страдание. Тези мерки се предприемат с цел да се предотврати нехуманното отношение към животните.

Също така, докато се обсъжда важността на защитата на дивите животни и тяхната среда, важно е да се отбележи, че взаимодействието между различните видове в природата е от съществено значение за създаването на устойчиви екосистеми. Еколозите настояват, че определени области трябва да бъдат оставени на дивите животни, за да се поддържа този баланс.

"Също така има много голяма разлика между гръбначни животни и такива без гръбнак. Колкото по-близки са до човека животните, толкова по-склонни сме да видим в тях носители на права. Когато настъпим мравка или червей не се говори толкова, защото това не са близки до нас животни, но ако убием куче отношението е по-различно", посочва той.

В крайна сметка, борбата за правата на животните е част от по-голямата битка за балансиране на правата на всички малцинствени групи, включително и правата на жените и децата. Това е важна стъпка към постигането на по-справедлива и хуманна общност.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна