Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

| Интервю
Снимка: iStock

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом", която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките. Пред БНР тя подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки.

"На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва да си остане в семейството, да не разбират другите - съседите, приятелите, дори роднините, че има някакъв проблем в семейството. Хората си живеят с години така, изграждайки този "безупречен дом", замитайки проблемите под килима. На втори поглед - на мен ми се искаше да разкажа за различни ситуации, които всеки от нас е срещал, ако не в своя дом, то в дома на близък приятел - за това, че обидите срещу другия, обезценяването му, омаловажаването му като мъж или жена - това е насилие. Тези хора, които живеят в тези "безупречни домове", трябва да знаят, че има и друго - че има любов, че има щастие и в крайна сметка животът е един и би трябвало да го живеем щастливи", разказа авторът в интервю за предаването "Преди всички". 

По думите ѝ "Безупречен дом" показва симптомите на насилника. В книгата си тя разглежда въпроси като например - как хора, живеещи в такива отношения, смятат, че няма проблем. Според нея дете, което живее в такава среда, след като порасне ще стане или насилник, или ще търси насилник в живота си.

В повечето случаи хората си остават в капана, защото смятат, че няма друго, подчерта Ива Димитрова. Според нея хората имат нужда да говорят по темата.

Цялото интервю на Диана Дончева с Ива Димитрова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна