Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици събират семейни спомени за историята на родния си край

Снимка: burgasmuseums.bg

Разкази за паметни събития, местни легенди, стари снимки, книги и тефтери… всички те са малки парченца от "голямата" история. Има ги във всяко семейство и селище. Много от тях си отиват заедно с хората, които ги помнят, и изоставените сгради, които се рушат. Могат да имат и по-щастлива съдба, ако попаднат в добри ръце и не просто бъдат опазени, но и оживеят чрез съвременните средства на технологиите и комуникациите.

Такъв шанс получават историите на няколко села от района на Айтос, които стават обект на една чудесна инициатива на Регионалния исторически музей - Бургас и средно училище "Христо Ботев" в гр. Айтос.

Проектът "Моят роден край в семейните спомени" е част от последователната и разнообразна образователна дейност на РИМ - Бургас. Подпомогнати от музейните специалисти учениците събират разкази на възрастни роднини, местни хора, кметове, проучват  документи и снимки, пишат реферати, снимат филми.

Така те усвояват някои изследователски похвати, научават историята на местата, свързани с родовата им съдба, започват да разбират смисъла на науката история и т.н. Резултатът е окуражаващ и вдъхновяващ за самите ученици, но и за музейните специалисти, казва екскурзоводката Татяна Байкушева, ръководителка на проекта.

От страна на училището младите краеведи са напътствани от учителя Николай Димитров. Денис Епитропов, ученик в 8-и клас, разказва как е събрал истории от родното село на своите баба и дядо.

Чуйте разговора с Татяна Байкушева и Денис Епитропов в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна