Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наум Кайчев: В РСМ се очертава повторение на управлението на Никола Груевски

| Интервю
Доц. Наум Кайчев
Снимка: Стопкадър, bTV

В Северна Македония се очертава повторение на управлението на Никола Груевски - предходният премиер от ВМРО-ДПМНЕ, който управлява 11 години (2006 - 2017), когато отново на думи имаше желание за членство на страната в ЕС, но се водеха политики на провокации и дразнене на съседите. 

Това каза пред БНР доц. Наум Кайчев, преподавател в Софийския университет и заместник-председател на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония (РСМ).

"Използва се опасението от конституционните промени (българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ - б.р.), за да се блокират отношенията на РСМ с България и с ЕС. Това е по-скоро едно оправдание, за да се провежда една политика, която не е проевропейска".

Той подчерта, че победата на ВМРО-ДПМНЕ на изборите е била очаквана и нагласите са били "да се готвим за едно очертаващо се мнозинство, в центъра на което ще бъде тази опозиционна партия":

"Тя набираше мощ и след като се видя неспособността на управляващите в много отношения, включително в това да изпълнят ангажимента си по прилагане на европейското решение от 2022 г., за да започнат ефективно преговорите за членство в ЕС, за което се изискват промени в Конституцията".

Доц. Кайчев припомни, че РСМ е член на НАТО, а и страна, заявила желанието си за членство в ЕС, затова прогнозата му е, че "масирани геополитически промени не са възможни и колебанията, които биха могли да се случат при следващите управляващи, ще имат само временен характер"

Интервюто на Явор Стаматов с доц. Наум Кайчев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна