Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Галина Чанева: Лечебните заведения да имат политика за привличане и задържане на персонал

"Проблемът не е само в заплащането. Един млад човек иска да вижда перспективите пред себе си"

| Интервю
Снимка: архив

"Нашите студенти остават тук. Да отидеш в чужбина и да се реализираш като медицинска сестра, никак не е лесно. Там заминават квалифицираните сестри с много добра езикова подготовка". 

Това заяви пред БНР проф. Галина Чанева, заместник-декан на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София.

В Медицинския университет в София приемаме 150 души на година за медицински сестри, посочи тя и добави, че обикновено кандидатите за тези места са около 200. По думите ѝ всяка година има интерес към професията. 

Проф. Чанева отбеляза, че около 2/3 от студентите са млади хора, които са мотивирани. По-малко са тези, които влизат в университета, за да се преквалифицират. 

За сравнение във Франция обаче правят подбор на 100 души от 10 000 кандидати, изтъкна тя. 

Според нея проблемът не е само в заплащането, нещата са комплексни. 

"Един млад човек иска да вижда перспективите пред себе си".

Подготовката на нашите сестри е много добра, категорична бе проф. Чанева. Тя смята, че няма как да бъдат задължавани студентите да остават в България след завършването си. Самите лечебни заведения трябва да имат политика за привличане и задържане на персонал, категорична бе тя. 

"Трябва да има баланс - да се търсят взаимоотношенията и пропорциите между пациенти и медицински сестри. Трябва да се мисли върху това - колко пациенти ще бъдат обслужвани и на тази база да се търсят медицински сестри. Болниците си имат свои правила и политики", коментира проф. Чанева. 

Тя подчерта още, че хората, които избират тази професия, са изключително отговорни. И изтъкна, че много хора в пенсионна възраст остават в системата да работят. По думите ѝ това се изгражда като един професионален начин на мислене. 

Според 79-годишната медицинска сестра Мина Иванова от Алфатар липсата на кадри се дължи на ниското заплащане

"Професията на медицинската сестра е благородна. Отдаваме всички сили, но заплащането ни не е на необходимото ниво", смята тя. И изтъкна, че когато работиш на няколко места, не можеш да бъдеш пълноценен: 

"Колкото и да се стараем, човек има някакъв предел". 

Въпреки възрастта Иванова продължава да работи: "Помолиха ме да поема детската градина в Алфатар поради липса на кадри. Няма кой да поеме детската градина - няма кандидати".

По думите ѝ има достатъчно млади кадри, които завършват, но те не остават да работят в България

"Всеки трябва да има право на избор. Нашата държава трябва да направи така, че тези хора да останат да работят тук", категорична бе медицинската сестра. 

Интервютата на Силвия Великова и Таня Милушева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна