Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С вашия глас, който вие пускате в урната, оставяте в ъгъла на стаята (секцията) 60 000 лв.

Стоил Стоилов: Всяко пипане на бюлетината от СИК е кражба на пари

"ЦИК да каже на СИК-овете, че "омазаните протоколи са солидарна отговорност на всички членове, те не са само на председателите и секретарите"

| Интервю
Стоил Стоилов
Снимка: Ирина Недева

Гласуването е административно производство, самата бюлетина по своя характер представлява декларация и декларирате, че искате да управлява партия Х, Y, Z, а с преференцията декларирате пред съответната партия, че искате да ви управлява кандидатът А, Б, В.

Това коментира в интервю пред БНР Стоил Стоилов, международен изборен експерт, който е изготвил програма в 10 точки за осмисляне на процесите от СИК през РИК до ЦИК.

"Да се каже на СИК, че нямат никакво право да питат бюлетината. Имат право да гледат и да преценят дали е действителен или недействителен. Всяко пипане по бюлетината е кражба на пари, защото реално с вашия глас, който вие пускате в урната, оставяте в ъгъла на класната стая (секцията) 60 000 лв. Това много лесно се смята, разделяте приходната част на националния бюджет на броя гласували в изборите и установявате, че за 4 години вие давате едно 50- 60 000 лв. ваши пари да бъдат управлявани", обясни изборният експерт, който се занимава с това над 30 години и е правил избори в страни след гражданска война и с политическа нестабилност.

"Има елементи, които могат да се приложат у нас, като дизайна на бюлетините, обработка на информацията. Могат да се приложат форми на работа, които да намалят административния натиск, който структурите прилагат на избирателите. Ако кметът мине покрай вас в деня на изборите и ви каже, "вие трябва да внимавате за кого ще гласувате, да не останете зимата на студено". В София не е така, но там, на село, където кметът е всичко, това е административен натиск", обясни Стоил Стоилов.

Той препоръчва ЦИК да провежда реални, а не формални обучения на членовете на СИК.

"Вие, журналистите, се нахвърляте върху политиците като гладни хиени да ги питате кой с кого ще се чифтоса. Това е много важно, но те няма да ви кажат, защото ще загубят гласове. А след изборите като още по-гладни хиени ще нападнете СИК защо протоколите са омазани, защо има хора, които не могат да четат, защо като в Малорад някой дописва преференции", коментира Стоилов в предаването "Хоризонт до обед".

И мисли, че "журналистите биха били полезни в момента, ако отидат в СИК-ове и РИК-ове и при ръководства на политическите партии поискат информация за подбора на членове на СИК".

"Да ги попитат колко са с висше образование, какви професии, могат ли да четат и пишат, нови или стари членове са. Да видят кога са обученията и да стоят на едно от началото до края. Аз ходих на едно обучение в Красна поляна и бабата до мен сладко похъркваше, защото председателят на СИК-а, едно студентче, си знае всичко", посочва слабостите в организацията на избори Стоил Стоилов.

Според него ЦИК да каже на СИК-овете, че "омазаните протоколи са солидарна отговорност на всички членове, те не са само на председателите и секретарите".

"Помолих ЦИК да напише едно любовно писмо на партиите, с което да им препоръча настоятелно, хора, които са преминали особено през съдебната процедура, на последните местни избори, да не бъдат включвани в СИК. Не говорим, че не обичам някого, а че съдът е казал "вие не ставате за "чеп за зеле", защото не можете да смятате, защото моралът ви е нисък и сте дописвали преференции или от действителни гласове сте правили недействителни", категоричен е изборният експерт за профила на членовете на СИК-овете.

Стоилов е категоричен, че когато се гласува с бюлетина, никой не се съблича и параванът трябва да е по-малък, а избирателят да бъде с гръб към комисията, така ще пази и вота си. По този начин ще се отнеме възможността да се снимат бюлетините, за да се отчете глас пред някого. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна