Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Цекова: Да се направи безплатно обучението за медицински сестри и да се увеличи заплащането

| Интервю
Молебен за медицинските сестри в храм "Св. Александър Невски"
Снимка: Виктория Петрова

За съжаление, в момента системата се крепи на пенсионираните медицински сестри. Тази професия трябва да стане оценена, а в момента момичетата се чувстват недооценени. Заплащането трябва да се увеличи, в момента е около 1500 - 2000 лева и затова сестрите работят на по 2–3 места, за да си осигуряват комфорт. 

Това коментира в интервю пред БНР Валентина Цекова, главна сестра на ВМА - София и председател на Съвета на главните сестри към Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Цекова е медицинска сестра от 40 години, все във ВМА. Започнала е работа на 18-годишна възраст. 

"Благодаря на ген. Мутафчийски, че се ангажира с нас, да ни представи пред Светия синод да има молебен. Надявам се това да достигне до всяко кътче и медицинска сестра в страната, да знаят, че някой мисли за нея и е нужна", каза в "12+3" Цекова. 

Тя призна, че проблем с липса на сестри във ВМА не съществува, но "иска ми се да направим нещо и за другите болници в малките градове". 

"Започнали сме кампания с предложения медицинските сестри да учат безплатно, да им осигуряваме комфорт като заплащане и общежития. Но за всичко това може би политиците или държавата трябва да се ангажират, за да се преодолее недостигът на мед.  сестри", каза старшата сестра на ВМА - София.

Тя припомни, че у нас сме далеч от стандарта - три сестри на един лекар.

"В момента една сестра обслужва 30 пациента и мисля, че това е много трудно. Затова се говори за бърнаут синдрома. Те работят на три места, трудно им е да се справят със семействата, с работата и с ежедневието", коментира Цекова. 

Нейното предложение е по-възрастните медицински сестри да призоват младите момичета да учат за медицински сестри, а 4-годишното образование да бъде разделено на 2 години теория и 2 години практика, тъй като така ще са близо до болните. 

И смята, че безплатно обучение, стипендии, по-добро заплащане, отношение и социални условия ще са първата стъпка към привличане на момичета, които да учат за медицински сестри.

В България в момента недостигът на сестри е около 17 000. На лекар се пада по по-малко от една. Ако трябва да се нормализира системата, са необходими 23 000 сестри. А всяка година България напускат около 1000 сестри. 

Молебен за православния здравен служител беше отслужен за първи път в столичния храм-паметник "Свети Александър Невски". Наместник-председателят на Светия Синод на Българската православна църква митрополит Григорий Врачански отслужи молебен за православния здравен служител. 

Молебенът ще се извършва всяка година във всички епархии в страната на 12 май в Международния ден на медицинската сестра. Решението е взето на заседание на Светия синод на Българската православна църква след предложение на проф. Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия. 

Цялото интервю с Валентина Цекова и подробности за молебена чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна