Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци очакват в Силистра

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци предстои да бъде изградена към Регионалното депо в Силистра, което обслужва и общините Ситово, Главиница, Кайнарджа, Алфатар и Дулово.

Договорът за финансиране е вече подписан с Министерство на регионалното развитие и благоустройството и е в размер на почти 7,9 милиона леваТече процедура по избор на изпълнител и се очаква до три месеца тя да приключи, в случай, че има обжалване. 

Първият проект започва преди 13 години. Непосредствено до Регионалното депо за твърди битови отпадъци са построени сграда, гараж, работилница. Доставени са били и някакви машини и съоръжения. Всичко това за около 1,4 милиона лева. Трябвало е да бъдат преведени още пари, но не ги отпуснали, защото имало неизпълнени дейности и липсвали отчетни документи, разказа кметът на Силистра Александър Сабанов.

Сега е изработен нов проект. Изпълнението му е много важно, защото това ще подобри екологичните характеристики на района и удължи животана Регионалното депо за отпадъци, каза още той.

Отчисленията през 2020 година са били 69 лв. на тон, през 2021 г. – 82 лв. и за всяка следваща година са по 95 лева на тон. Заради неплащането им сметката на Община Силистра бе блокирана и забави с години построяването на клетка 4 в Депото за отпадъци. Средствата за нея, в размер на 3,5 милиона лева, бяха отпуснати едва миналата година.

Годишно в Регионалното депо се извозват около 32 000 тона отпадъци, като две трети от тях само от Силистренска община. Новата инсталация ще сепарира минимум 21 000 тона, а 8000 тона ще се компостират.

Икономически по-изгодно ще е за общините Дулово, Главиница и Ситово да изградят локална инсталация за отпадъците, предвид разстоянията и след това да го депонират в Силистра. От своя страна, местното общинско ръководство ще разчита на партньорството на гражданите, за да изгради собствена система за разделно сметосъбиране, което ще доведе до допълнително намаляване отчисленията към екоинспекцията в Русе.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна