Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архивът на Иван Костов: Ценен принос към изследванията на Прехода

| обновено на 10.10.24 в 10:42
Директорът на Държавната агенция "Архиви" Михаил Груев
Снимка: БГНЕС

На 10 ноември отбелязваме Професионалния ден на архивиста, а тази година той е ознаменуван с едно значимо събитие – дарението на личния архив на Иван Костов, бивш министър-председател и една от ключовите фигури в българския политически преход. От 11:00 часа Държавна агенция "Архиви" официално приема този ценен принос, който включва 6 линейни метра документи на хартия, както и голямо количество електронни материали.

Гост в рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" е доц. Михаил Груев, директор на Държавна агенция "Архиви". В интервюто той сподели подробности за значението на архивната памет и ролята на архивистите в нейното запазване. Според него архивистите играят ключова роля като посредници между документите и техните ползватели – учени, журналисти, изследователи и обикновени граждани, които проявяват интерес към миналото. "Без архивистите", подчерта Груев, "това няма как да се случи".

Коментирайки дарението на Иван Костов, доц. Груев отбеляза, че архивът съдържа документи от целия му житейски път – от ученическите му бележници и дипломи до дейността му като министър-председател и след това. Архивът обещава да бъде изключително ценен източник за изследвания, свързани с българския преход.

Доц. Груев подчерта и значимостта на частните архиви, които представляват около 20% от общото документално богатство на Държавния архив, което възлиза на над 97 линейни километра. В последните години агенцията е получила редица важни дарения, включително архивите на рода Станчови, които обхващат три поколения, както и фондовете на видни фигури като Любомир Левчев и Цветан Марангозов.

Въпреки този успех, директорът отбеляза предизвикателствата, свързани с обработката и съхранението на новопостъпилите документи. "Става дума за нови линейни метри, които трябва най-напред да заговорят на архивистите, а след това и на обществото", посочи той.

В края на интервюто доц. Груев коментира и статута на българските документи, намиращи се в архива на СССР. По думите му няма напредък в разрешаването на този въпрос, а последните контакти с руската страна са осъществени през 2018 година, като в сегашната международна обстановка не се очаква развитие.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна