Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Охранители се грижат за самотни пенсионери в община Стара Загора

Снимка: Фейсбук

От април 2014 година досега в община Стара Загора частни охранители извършват и социална дейност. Те пазаруват лекарства по рецепта на възрастни хора, както и хранителни продукти, а при нужда ги транспортират до болница. Това стана възможно за първи път в региона след подписано споразумение от кмета Живко Тодоров и охранителна фирма „Трафик СОТ”. Социалната услуга е насочена предимно към самотни пенсионери, чийто близки живеят в отдалечени населени места или в чужбина.
Досега охранителите са извършили 570 транспортирания до болница, личен лекар или зъболекар. Лекарства на самотно живеещите са били закупувани 220 пъти. Общо 72 пъти охранителите са съдействали при натискане на паник бутон при нужда от Бърза помощ, съобщи днес по време на проведената среща с кметове от общината управителят на охранителната фирма Александър Апостолов. Охранителите са се отзовали и на 228 случая на сигнали за телефонни измами. 180 са сигналите за влизане с взлом в дома на хората или за скандали и заплахи от страна на съседи. 27 души са потърсили служителите на Трафик СОТ за съдействие при тежка физическа дейност или битов проблем. 75 души са превозени безплатно от патрулите до банка или социална институция. За първите 11 месеца работа броят на регулярните посещения е 3480. Със самотните пенсионери от общината са разговаряли и специално обучени момичета от кол център. С тях са проведени 6380 телефонни разговора, като един разговор е със средна продължителност от 6,5 минути или общо 700 часа е говорено по телефона с възрастните хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилват полицейското присъствие в Казанлък през лятото

Във връзка със сигнал на гражданин в социалните мрежи, изразяващ притеснението си относно безопасността на движение по казанлъшките улици от община Казанлък обръщат внимание, че сигнали се подават до РУ на МВР Казанлък и на тел. 112. Писането в..

публикувано на 05.07.24 в 13:24

Още 160 души освобождава ТЕЦ Марица Изток 3

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" , съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.  "Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на..

публикувано на 05.07.24 в 13:15
снимка: пресцентър на община Казанлък

Нови придобивки за казанлъшките полицаи

Три леки автомобила, два мотора и нови специализирани жилетки подариха от община Казанлък на полицаите в местното районното управление. Кметът Галина Стоянова поздрави служителите на МВР за професионалния им празник и пожела да са безкомпромисни..

публикувано на 05.07.24 в 13:03

Ректорът на Тракийския университет предложи проф. Николай Михайлов за „Почетен гражданин на Стара Загора"

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора". Мотивите за предложението са свързани с..

публикувано на 05.07.24 в 12:44

Община Гурково дари автомобил на местния полицейски участък

Община Гурково дари автомобил на местния полицейски участък. Повод за това стана професионалният празник на МВР.    „Надяваме се, че подпомагаме полицейската дейност  и обезпечаваме превенцията и противодействие на престъпността в нашата община",..

публикувано на 05.07.24 в 12:10
архив

Подменят 5 хил. улични лампи в Стара Загора с LED

Община Стара Загора бе одобрена по процедурата „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ с проект в размер на 1 млн. и 960 хил. лева. Това оповести зам.-кметът с ресор „Устройство на територията, строителство и безопасност на..

публикувано на 05.07.24 в 12:01

Катастрофа на магистрала "Тракия" при 181 км в посока София

Временно движението при км 181 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в изпреварващата лента поради ПТП, информират от Агенция "Пътна инфраструктура" . Ограничено е движението в активната и аварийната лента. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 05.07.24 в 11:00

Задържаха бус с мигранти край Чирпан

Бус с мигранти задържаха рано тази сутрин от полицията на 172-километър на АМ „Тракия“ край Чирпан. Това потвърдиха за Радио Стара Загора от полицията.  Те са пътували в посока София и около 6:30 часа са били спрени за проверка.  По информация на..

публикувано на 05.07.24 в 09:41

Жегите отново настъпват – как да си помогнем

Юни месец тази година ни изненада с високите температури, юли започна със същата заявка, въпреки кратковременното разхлаждане в последните 2-3 дни. А жегите могат да поставят в риск здравето и живота на всеки и с напредването на лятото ще стават все..

публикувано на 05.07.24 в 09:40

От ДПС Хасково с декларация за единство

Декларация за запазване на единството на ДПС са приели на заседание в четвъртък вечерта от областния съвет на партията в Хасково, предаде кореспондентът на Радио Стара Загора Христо Христов. На него са присъствали и двамата депутати от региона..

публикувано на 05.07.24 в 09:29