Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Разград е против намерението на фондация "Четири лапи" да изнесе в Холандия лъвовете Терез, Масуд и Асен

Снимка: БГНЕС

Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов преди време, че лъвчетата ще отпътуват за резерват в Африка, от няколко дни скандалът се подновява. Кетът на Разград Валентин Василев обяви, че общинската администрация ще сезира Районната прокуратура за намерението на фондация "Четири лапи" да изнесе в Холандия лъвовете Терез, Масуд и Асен без знанието и съгласието на местната управа-собственик. По думите му,  организацията подготвя документи да изнесе трите лъва от страната на 26-и януари, деня в който Общинският съвет трябва да прегласува върнатото от областния управител решение за бъдещето на подрастващите лъвчета.

Община Разград е научила за намеренията на фондацията от Столичната областна дирекция за безопасност на храните в поискано вчера следобед становище уведомена ли е местната управа, че четиримесечните лъвчета са настанени в зоологическата градина в София и съгласна ли е те да бъдат придвижени до Холандия:

Собствеността на лъвчетата не е прехвърляна на фондацията и тя няма правни и фактически основания да се разпорежда с тях, каза кметът Валентин Василев и обяви, че ще подаде жалба по казуса до Районната прокуратура.

В петък предстои Общинският съвет в Разград да прегласува върнатото от областния управител решение за даряването на двете лъвчета на зоопаркав Пазарджик. Ще се разглежда и алтернативна докладна записка на общински съветник за даряването им на спасителния център в Холандия.

Председателят на Общинския съвет в Раград юристът Стоян Димитров коментира: Никой не може да се разпорежда с общинско имущество, без съгласието, знанието и съответното решение на органът, който управлява общинското имущество, а това е Общинският съвет в Разград.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!