Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш депутат осъди Община Стара Загора

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

Бившият старозагорски депутат от „Демократична България“ Петър Славов осъди Община Стара Загора за отказа ѝ да му даде информация за обществените си поръчки и договори от началото на 2015 г. до края на януари 2017 г.

С решение на Върховния административен съд от 31-ви януари 2019 година Общината се задължава да предостави информация на екс народния представител за всичките си сключени договори с фирми от този период. Обобщените данни засягат не само обществените поръчки, но и договорите, които не попадат в обхвата на Закона за обществените поръчки. С решението си ВАС е потвърдил решението на Административния съд в Стара Загора от 12-ти май 2017г.

Пред Радио Стара Загора Петър Славов припомни, че причина за заведеното от него дело е отказът на администрацията да му даде исканата информация за договорите с аргумента, че не разполага с такава.

 „Така изразеното становище буди недоумение, тъй като без съмнение по силата на различни закони, уреждащи взаимоотношенията му с бюджета, както и с разходването на средствата на общината и необходимостта от осъществяване на контрол върху тази дейност е налице задължение в Община Стара Загора да се съхранява информация за сключените договори с трети лица, предвид факта, че същата оперира с публични финанси“, отбелязва в мотивите си за решението в полза на Петър Славов  съдиите.

Според становището им, изисканата от бившия депутат  информация е обществена и би могла „да даде възможност на заявителя да си състави мнение за работата на задължения субект и по-специално начинът, по който се разходват средствата на Община Стара Загора.“ Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

„Очаквам изисканите от мен данни да бъдат предоставени незабавно“, категоричен е Петър Славов. Пред Радио Стара Загора той сподели, че с колегите си от „Демократична България“ в Стара Загора обмислят дали да не разширят искането си за информация за обществените поръчки до 2019г. „Смятам, че решението на ВАС по делото ще обезсмисли воденето на други такива от страна на Община Стара Загора“, заяви Петър Славов. Той уточни, че не е предявил финансови претенции към ответника по делото. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летни температури в неделния ден

Днес времето ще бъде предимно слънчево , след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, повече в западната половина от страната, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки.  Вятърът временно ще се..

публикувано на 02.06.24 в 09:55

С ритуален розобер и пъстро шествие отбелязват 121-те Празници на розата в Казанлък

В неделния ден по традиция е кулминацията на Празниците на розата, като фестивалът, който е сред най-старите в Европа ще навърши 121 години. Очакват се хиляди туристи от цял свят. Тържествата започват в 10 часа с ритуалите розобер и розоварене в..

публикувано на 02.06.24 в 06:00

Откриха „Златната липа“ 2024, Ели Скорчева не удържа сълзите си с наградата за цялостен принос в киното

Единадесетото издание на кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора официално беше открито тази вечер с тържествена церемония в залата на Старозагорската опера. Преди това обаче официалните гости на събитието и нетърпеливите зрители се..

публикувано на 01.06.24 в 21:34

Стара Загора отново става столица на европейското кино с откриването на фестивала "Златната липа"

Кинофестивалът „Златната липа“ стартира днес, точно в 17.30 ч., с официална церемония в Държавна опера Стара Загора.  Пресконференция за старта на Международния кинофестивал за ново европейско кино през 2024-та бе дадена по-рано през деня...

публикувано на 01.06.24 в 17:37

Казанлък се побратими с виетнамския град Лай Чау

На официална церемония днес кметът на Казанлък Галина Стоянова подписа Меморандум за разбирателство за установяване на приятелски отношения на сътрудничество между Казанлък и виетнамския град Лай Чау.  В документа представителите на виетнамския град Лай..

публикувано на 01.06.24 в 17:17

Читалището в Рупките празнува 150 години от създаването си

Едно от най-старите читалища в България - НЧ „Христо Ботев 1874“ в чирпанското село Рупките ще отбележи днес 150 години от създаването си. Културното средище е основано от Стоян Заимов - революционер от Априлското въстание и съратник на Васил..

публикувано на 01.06.24 в 14:38

"Върбова свирка свири" за 24-ти път в Болярово

В крайграничната община Болярово днес се провежда 24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" предава кореспондентът Даниела Костова. Гост на събора е и вицепрезидентът Илияна Йотова.  В конкурсната програма участват..

публикувано на 01.06.24 в 14:23

Болярово отново е домакин на националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири"

24 тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" се провежда днес  в крайграничната община Болярово. За участие са записани близо 500 деца от цялата страна, гост на събора ще е и вицепрезидентът Илияна Йотова, информира..

публикувано на 01.06.24 в 11:18

Празникът на розата в Казанлък е пълен със събития във втория си кулминационен ден

Поредица от събития са включени в днешната програма на втория от кулминационните дни на Празника на розата в Казанлък, съобщиха от местната администрация. Проявите са както за деца, така и за всички жители и гости на града. Детско шоу започна в..

публикувано на 01.06.24 в 11:02

Децата в Сливен празнуват Първи юни с игри, работилници и истинска пожарна кола

Множество работилници - по стъклопис, грънчарство, плъстене, правене на сапуни и други очакват децата на Сливен в центъра на града по случай деня на детето 1 юни. На централния площад „Хаджи Димитър" ги очакват и безплатни надуваеми съоръжения...

публикувано на 01.06.24 в 10:37