Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици старозагорци посрещнаха Благодатния огън

11
Снимка: Община Стара Загора

Стотици старозагорци се стекоха на площада пред Общината, за да посрещнат Благодатния огън, час преди Възкресение Христово.

Точно в 23.00 часа снощи Старозагорският митрополит Киприан донесе Благодатния огън от Йерусалим. Той бе посрещнат от кмета Живко Тодоров и Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание под звуците на църковни песнопения, изпълнени от хора на Старозагорската опера.

„Благодаря на Бога, че за пореден път ми даде възможност и сили да донеса част от Вечния огън. Отново сме заедно, всяка година все повече хора виждат светлината. Пазете тази светлина, защото тя е чудотворна. Топлината й влиза в сърцата ни. Нека да не угасва никога и да свети“, призова митрополит Киприан.

След това литийно шествие отнесе огъня до катедралния храм „Св. Николай“, където в 23.30 часа започна Великденското (Пасхално) богослужение.

Старозагорци, които не успяха да влязат в храма, имаха възможност да наблюдават службата на две видеостени на площада и пред катедралния храм „Св. Николай“.

„Днес е денят на най-големия празник на Христовата църква! Възкресение Христово, Пасха, Великден  искри с чиста духовна радост и ни преизпълва с трепет, свещен възторг и благоговейно преклонение.  Днес е празникът на действената Божия любов към нас...

Христовото Възкресение е най-великото събитие в историята. Триумфален химн в духовното изкупление на човешкия род. Апогеят  на онази Любов, която единствено истински докосва нашите души, сърцата, същността ни и ражда извори на радост. Тържество на тържествата, както го определят древните отци, утеха за духовните ни очи, животворен усет на думите, оставени ни от св. Йоан Богослов „Бог е любов“.

Ние, вярващите хора, посрещаме с особен трепет настъпването на два дни в годината. Те  носят толкова много неземна светлина, колкото могат да поемат търсещите ни  сърца. Това са: Рождественската нощ, началото на нашето спасение и Светозарното  Христово Възкресение, което превъзхожда всичко. Тази радост е обяснима, защото благият Божи  промисъл въздига  човешкия род в това достойнство, за което е създаден – хората да бъдат „чеда Божии“ ... Спасителят идва на земята, търпи унижения, страда заради нас, приема смърт- „и то смърт кръстна“, за да изкупи греха. Преди да възлезе на Голгота и да възкръсне, Той кротко ни учи: „Да не се смущават сърцата ви, вярвайте в Бога и в Мене вярвайте! В дома на Отца ми има много жилища… Отивам да ви приготвя място. И кога отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Мене си, за да бъдете и вие, дето съм Аз“.

Ето защо, обични в Господа,  посрещаме с толкова радост и така възторжено това велико събитие. С Възкресението  на Христа Иисуса е утвърдено навеки истинността на словото Му. Изпълнено е онова, което пророците предсказаха за Него и онова, което Сам Той предрече за Себе Си. Св.ап. Павел свидетелствува: “Христос, веднъж възкръснал от мъртвите, вече не умира:смъртта вече няма власт над Него…“. Клетвата на прародителския грях е снета,  дяволът е победен и посрамен, дадени са ни благодатни сили за борба с него. 

В радостта на празника отново осъзнаваме, че Възкресението  Христово е факт, необоримото свидетелство за това, че смъртта съществува само извън Христа. Възкресението Христово е събитието,  вечно доказващо, че човек е мъртъв извън общението си с Христа и Църквата. Божието слово и вярата, които светата Църква векове съхранява в съкровищницата си, са спасителни и благодатни за всички нейни чеда. В тях се крие силата на Божията любов, силата на Божия промисъл за търсещите го. Там, в тайнството на Възкресението, са стаени  постоянната радост и изобилният живот.

Възкресението Христово разкрива божествената мощ на православната  вяра, даряваща ни дръзновение и надежда в борбата с греха и смъртта, дръзновение в собственото ни кръстоносене. Този празник на празниците укрепва вярата ни, защото  всички ставаме свидетели на това, че в Христа всяко кръстоносене завършва с възкресение. Христовото възкресение стъпква  страха от личните ни Голготи, побеждава ги  с пасхалната си благодат. Този е празникът, в който завинаги Животът побеждава смъртта, правдата- беззаконието, любовта- омразата.

Отечески поздравявам всички обични и предани чеда на светата Старозагорска епархийска църква  с всепобедния Празник – Светлото Христово Възкресение! Всесърдечно благопожелавам  мирът, благостта, светлината и любовта на нашия Възкръснал Спасител да носи в сърцата на всички много топлина и радост ! Радост, която никога да не угасва. Христос Возкресе!“, поздрави миряните владиката.

Днес от 11.00 часа в катедралния храм „Св. Николай“ ще бъде отслужено Пасхално вечерно Богослужение – чете се Св. Евангелие на различни езици. От 15.00 до 17.00 часа Дверите на Митрополитския дом са широко отворени за всички епархиоти за пасхални поздравления и благослов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Утре ни очакват температури между 15 и 20 градуса

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус..

публикувано на 20.10.24 в 15:34

Избирателната активност в село Бузовград към 12:30 часа е 9,69 %

Избирателната активност в казанлъшкото село Бузовград към 12:30 часа е 9,69 %.  Това сочат данните, публикувани на официалния сайт на Общинската избирателна комисия в Казанлък.  Избирателите упражняват гласа си в две секции, като имат право да го..

публикувано на 20.10.24 в 12:39

Частични местни избори в казанлъшкото село Бузовград

Частични местни избори се провеждат днес на 16 места в страната. Изборният ден започна в 7 часа и трябва да завърши до 20 часа. В казанлъшкото село Бузовград се провеждат извънредни избори за кмет. Гласуването започна без проблеми и сигнали за..

публикувано на 20.10.24 в 09:31
Снимка: Стоян Радев

Министерство на земеделието въвежда геномна оценка на селскостопанските животни

За първи път Министерство на земеделието въвежда т.нар. геномна оценка при селскостопанските животни, обяви заместник-министъра на земеделието Деян Стратев при откриването на Деня на българския производител в изложбения център край село Мечкарево,..

публикувано на 19.10.24 в 15:44

Министърът на земеделието Георги Тахов ще открие Ден на българския производител край Сливен

Ден на българския производител се открива днес  край Сливен,  в изложбения център в село Мечкарево.  Събитието ще бъде открито от  11.00 часа от министъра на земеделието Георги Тахов. В изложението са представени всички сектори на животновъдството в..

публикувано на 19.10.24 в 10:08

На празник с кауза канят в Дълбоки

Средства за възстановяване на църковния покрив събират жителите на старозагорското село Дълбоки . Кутия за дарения  ще бъде поставена пред читалището, където в събота от 10:00 часа започва Празника на тиквата, ще има и благотворителен базар...

обновено на 19.10.24 в 09:40

Повече нуждаещи се домакинства в Ямболска област ще получат помощи за отопление

 В област Ямбол през тази година целева помощ за отопление ще получат повече домакинства в сравнение с миналата година. Срокът за подаване на документите е до 31 октомври, напомнят от  Регионалната дирекция "Социално подпомагане".  До..

публикувано на 19.10.24 в 09:38
На 19 октомври почитаме Св.Йоан Рилски Чудотворец

Почитаме паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец

На 19 октомври Православната църква почита паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец, приет за небесен покровител на българския народ и на българските лекари.  Денят се нарича още Отчов ден или Денят на отеца. Паметта на Свети Йоан Рилски ще бъде почетена..

публикувано на 19.10.24 в 09:27

Молдовското и българското село Кортен ще поддържат по-живи и трайни връзки

Делегация  от  молдовското село Кортен,  начело с кмета  Степан Тонурков гостува на едноименното село, от където преди 194 години са тръгнали предците им за да се спасят от гнева на поробителя след поредната руско-турска война, останала в историята като..

публикувано на 18.10.24 в 17:54

Пет сигнала за нарушения на изборното законодателство са получени в полицията

От началото на предизборната кампанията към дата 18 октомври  в ОДМВР-Стара Загора са били получени пет сигнала за нарушения на изборното законодателство. По  три от тях проверките са приключили и материалите са изпратени в компетентната Прокуратура,..

публикувано на 18.10.24 в 17:13