Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературен клуб Стралджа представи Пенко Пенков и първата му книга „Тополи по пътя“

Над 80 любители на хубавата българска книга от Стралджа, Ямбол, София, Варна, Воденичане, Зимница си дадоха среща в Стралджа, където местния Литературен клуб организира своята първа творческа вечер с посвещение на първата книга на земляка Пенко Пенков „Тополи по пътя“. В приятна и задушевна атмосфера, след представяне на автора, водещата Надя Жечева сподели своите мисли за тази „фантастична и толкова човешка книга, която деликатно докосва най-тънките струни на човешката душа“. Впечатляваща беше дисекцията на книгата, поднесена от Димитър Стоянов, преподавател по български език и литература в СУ “П.Яворов“. Подчертавайки, че “автора притежава изключителни умения да маркира сюжети, които държат в напрежение читателя от първата до последната страница“, той добави: „Вниманието му е насочено към изследване душевността на три поколения, вместени в една сложна вертикална и хоризонтална времева парадигма. Среща ни с герои , които размишляват за съдбоносни въпроси. А тези въпроси опират до съдбата на човечеството в една непредсказуема технотронна епоха на тотални промени в научното познание и експерименти.“ Според Димитър Стоянов „дебютната книга на Пенко Пенков е един чудесен български , тракийски фентъзи роман“. Свое значение има фактът, че „авторът перфектно владее лексиката на научната инвенция, не се страхува да използва и езикови клишета, характерни за речта на различните възрастови групи, усвоил е маниера на детската реч, пренася читателя ту в София, те в Малта, ту в Мексико, ту в Ямбол и то с аргументи на познавач на чуждите страни. Но …действието си остава в тракийското село!“ Някак естествено, според Д.Стоянов, се налага мнението, че „ тази дебютна книга на Пенков много напомня за Дан Браун и неговия роман „Шифърът на Леонардо“.

В този момент поздравление към госта поднесе Гроздан Иванов, зам.кмет на общината, който сърдечно стисна ръката на Пенко с пожелание за нови творчески успехи и нови срещи с почитателите на българската книга. Той поднесе от името на кмета Атанас Киров плакет на общината.
Неусетно за всички премина останалата част от вечерта. Пенко Пенков не само сподели раждането идеята за книгата и цялата история по написването й, свързана с един сън. С познанията си по астрономия той провокира присъстващите доказвайки им, че „Каквото е горе, такова е и долу. Каквото е на небето, такова е и на земята“. На екрана всички видяха съзвездието Орион и проекцията на земята, където са могилите на с.Воденичане. А Пенко вече подсказваше друго – че загадъчното е около нас, че трябва да имаме сетивата за всичко, което ни поднася природата, да се замислим какво ни прави хора, да запазим човещината си и да не се свеним да я показваме.
Много от младите хора в залата се обърнаха с въпроси към автора на книгата, който отговаряше с готовност, подробно и достъпно. Интересно прозвуча и предложението на краеведа Атанас Димов за обръщане внимание и върху местността „Гъстите могили“ в Стралджа заедно с въпроса има ли мегалити в района.
Групата от Воденичане мило приветства Пенко. Кметът на селото Милен Ангелов му поднесе специален подарък с обещание за среща в родното село.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Архитект Мартин Паскалев: Няма да има драстична намеса в облика на парковете "Алана" и "5-ти октомври" при ремонта на централна градска част

Новия облик на централната градска част на Стара Загора включва ремонт на няколко зони в абсолютния център, съобщи в студиото на Радио Стара Загора заместник-кметът на Община Стара Загора архитект Мартин Паскалев. Той допълни, че пешеходната зона по..

публикувано на 23.05.24 в 16:49

С богата културна програма община Сливен ще отбележи 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май в Сливен ще започне с празнично шествие на ученици от сливенските училища и ще продължи с общоградска тържествена церемония. В общините..

публикувано на 23.05.24 в 16:43
Снимка: ОДМВР - Хасково

Старши комисар Иван Расоков е новият директор на ОДМВР - Хасково

Хасковската полиция е с нов директор от днес.  Старши комисар Иван Расоков е новият директор на ОДМВР - Хасково. От днес той е временно преназначен на поста за срок от 1 година със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Новият..

публикувано на 23.05.24 в 16:15

Радослав Танев: Все още чакаме финансирането за Индустриална зона "Еленино", оптимист съм, че ще влезем в зададените от Брюксел срокове

Създаването на нови индустриални зони в други населени места в региона е положително развитие на нещата, предвид това, което очакваме да се случи с Комплекса „Марица изток“, заяви в студиото на Радио Стара Загора изпълнителният директор на..

публикувано на 23.05.24 в 15:48
Община Сливен

На официална церемония в Сливен връчват наградата „Аргира Жечкова"

Росица Делчева – учител по биология и здравно образование в Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов" Сливен е тазгодишния носител на престижната награда на общината „Аргира Жечкова".  Наградата се връчва традиционно в навечерието на..

публикувано на 23.05.24 в 15:05

Отслужиха благодарствен молебен в строящата се църква в Хасково

Благодарствен молебен извърши днес хасковският свещеник отец Никола в новостроящата се църква в най-големия хасковски квартал.  Повод за него стана навършването на една година от възобновяването на строежа на църквата Св. Иван Рилски. Свещеникът..

публикувано на 23.05.24 в 14:24
Община Сливен

Съветниците дадоха имена на две улици в Сливен

Две улици в Сливен ще носят имената „Шести артилерийски полк" и „Мари Кюри". Това реши Общинския съвет днес на редовното си заседание. Приета бе и поредната актуализация на бюджета, като средствата от него отидат за неотложни разходи за ремонт и..

публикувано на 23.05.24 в 14:17

Искат смяна на управителя на общинската фирма "Гробищни паркове" в Сливен

Удължаването на договора на управителя на общинската фирма „Гробищни паркове" в Сливен от Общинския съвет с още три години, доведе до недоволството на част от траурните агенции в града. От трибуната на Общинския съвет Христо Кабранов, управител на..

публикувано на 23.05.24 в 14:14

Намаляват кооперациите в България

Кооперациите в България са намалели повече от два пъти през последните 20 години. В момента този бизнес модел, съчетаващ социалното и икономическо развитие се ползва едва в 2 хиляди кооператива. Най-бързо се топят тези в сектор „Земеделие“. Това..

публикувано на 23.05.24 в 14:03

До края на април НАП събра над 1,5 млрд. лв. просрочени задължения

За първите 4 месеца на 2024 г. Националната агенция за приходите събра над 1,5 млрд. лв. просрочени задълженияот данъци и задължителни осигурителни вноски. Това е с 11 % повече в сравнение със същия период на 2023 г, съобщават от НАП. Само за две..

публикувано на 23.05.24 в 13:25