Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Казанлък обяви антикризисните мерки

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заедно с икономическия си екип, юристи и финансисти от водещи местни предприятия изготвиха пакет от реални антикризисни мерки, с които да подпомогнат социалнослабите граждани и местния бизнес да преодолеят създалата се икономическа ситуация в следствие на борбата с разпространението на коронавирус - COVID-19. Предстои до 15-ти април Общински съвет – Казанлък да се произнесе по пакета от мерки, а именно:

- Да бъдат закупени 3 респираторни апарата – един със средства от бюджета на Общината и два – от дарителската сметка, както и 5 апарата за дистанционно проследяване на пациенти „Чек Поинт-Кардио”;

Финансово подпомагане на персонала в Инфекциозното отделение по време на работата им с пациенти с COVID-19 с по 1000 лв. месечно към работните им заплати. Осигуряване на храна и настаняване на същия персонал в общински жилища за периода на карантината, като средствата от издръжката на общинска администрация. Настаняването в общински жилища за периода на карантина е желание на някои от екипите при работата им със заразени пациенти с коронавирус, като така да осигурят по-голяма безопасност на своите семейства;

Еднократна финансова помощ в размер на 250 лв. за лицата от следната целева група: самотноживеещи възрастни хора и самотни родители, които отглеждат децата си без каквито и да било доходи от Бюро по труда или социално подпомагане по време на извънредното положение, по одобрена процедура от Общинския съвет и след проверка от дирекция „Социално подпомагане”. Мярката не се отнася за лица, които получават социална помощ или някакво обезщетение;

Освобождаване от наемни вноски и такси за тротоарно право от 01.04.2020 г. на наематели на общински обекти – ресторанти, питейни заведения, временно поставяеми съоръжения /кафеавтомати/, спортни клубове, клубове за занимания с деца, обществени бани, басейни и пазари, които не са извършвали търговска дейност по време на извънредното положение срещу предоставяне на декларация и служебна проверка за упражняване на дейност;

Да се удължи срокът до 30 юни 2020 г. за ползване на 5 % отстъпка от дължимата от физически и юридически лица такса битови отпадъци;

Патентния данък да бъде преизчислен за времето на извънредно положение, за периода, в който не е извършване дейност, като налогът се възстанови пропорционално (чл.61л. от ЗМДТ);

- Юридическите лица с Разрешителни за водоползване на минерална вода за хотели, обществени бани и басейни да бъдат освободени от заплащане на годишно заявеното водно количество, пропорционална на периода на извънредно положение;

- За юридическите лица, които бяха засегнати от Заповедта за извънредното положение на 13 март - хотели, ресторанти, кафе-аперативи, атракциони, игрални зали, гарнизонен стол и заведения тип-бистро, предлагаме Общинският съвет да обсъди освобождаването им от Такса битови отпадъци за месеците април и май от извънредното положение, в които не работят по никакъв начин.

Извънредното положение е динамично и трудно подлежи на прогноза, затова и мерките, които предлагаме, съзнаваме, че са динамични и ще се анализират във всеки един етап от него и след отпадането му. 

Общата прогнозна сума за покриване на пакета от антикризисни мерки от бюджета на Община Казанък възлиза на 248 800 лева, като в нея не са включени средствата от търговските обекти при евентуалното им двумесечното им освобождаване от такса „битови отпадъци”, след решение на Общинския съвет. Средствата могат да бъдат осигурените от: фонд „Резерв” съгласно Закона за защита при бедствия, предвидената субсидия към фондация „Чудомир” за „Чудомирови празници”, както и от културния, международния и туристически календари на Община Казанлък.

Намалението на Приходната част в бюджета на общината ще бъде в размер над 690 хил.лв. само за първото шестмесечие, очаква зам.-кметът по финанси Драгомир Петков, който предлага на общинските съветници да разрешат тегленето накраткосрочен кредит за обортни средства в размер на 1 млн. лв. докато предлаганите от банките лихви са ниски.

Продължава доставката на храна и медикаменти до домовете на нуждаещите се казанлъчани (възрастни, самотноживеещи и/или болни хора, както и такива под карантина). До момента от тази услуга са се възползвали 59 лица. Продължава и доставката на топъл обяд безвъзмездно на 40 лица, храна и патронажна грижа на 343 лица и храна за Дневен център за стари хора – 24 лица. Услугата се извършва от общинското звено „Социален патронаж“, като за месец април и май ще се увеличи броят на нуждаещите се от услугата „топъл обяд“ на 200 души, а на патронажната услуга - с 245 души, чрез целевите средства, които Правителството допълнително насочва.

Благодарение на желанието на казанлъчани да даряват, бе създадена хранителна банка в Детска млечна кухня. До този момент са закупени и предоставени на социалните служби, домовете за стари хора, в населените места и храмове на територията на община Казанлък 3 300 броя защитни маски за многократна употреба. Дарени са други 3 500 маски, 150 л. спирт. Закупени са 6 тона дезинфектант, като в допълнение на голяма част от домоуправителите на жилищни кооперации вече са предоставени дезинфектанти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Утре ни очакват температури между 15 и 20 градуса

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус..

публикувано на 20.10.24 в 15:34

Избирателната активност в село Бузовград към 12:30 часа е 9,69 %

Избирателната активност в казанлъшкото село Бузовград към 12:30 часа е 9,69 %.  Това сочат данните, публикувани на официалния сайт на Общинската избирателна комисия в Казанлък.  Избирателите упражняват гласа си в две секции, като имат право да го..

публикувано на 20.10.24 в 12:39

Частични местни избори в казанлъшкото село Бузовград

Частични местни избори се провеждат днес на 16 места в страната. Изборният ден започна в 7 часа и трябва да завърши до 20 часа. В казанлъшкото село Бузовград се провеждат извънредни избори за кмет. Гласуването започна без проблеми и сигнали за..

публикувано на 20.10.24 в 09:31
Снимка: Стоян Радев

Министерство на земеделието въвежда геномна оценка на селскостопанските животни

За първи път Министерство на земеделието въвежда т.нар. геномна оценка при селскостопанските животни, обяви заместник-министъра на земеделието Деян Стратев при откриването на Деня на българския производител в изложбения център край село Мечкарево,..

публикувано на 19.10.24 в 15:44

Министърът на земеделието Георги Тахов ще открие Ден на българския производител край Сливен

Ден на българския производител се открива днес  край Сливен,  в изложбения център в село Мечкарево.  Събитието ще бъде открито от  11.00 часа от министъра на земеделието Георги Тахов. В изложението са представени всички сектори на животновъдството в..

публикувано на 19.10.24 в 10:08

На празник с кауза канят в Дълбоки

Средства за възстановяване на църковния покрив събират жителите на старозагорското село Дълбоки . Кутия за дарения  ще бъде поставена пред читалището, където в събота от 10:00 часа започва Празника на тиквата, ще има и благотворителен базар...

обновено на 19.10.24 в 09:40

Повече нуждаещи се домакинства в Ямболска област ще получат помощи за отопление

 В област Ямбол през тази година целева помощ за отопление ще получат повече домакинства в сравнение с миналата година. Срокът за подаване на документите е до 31 октомври, напомнят от  Регионалната дирекция "Социално подпомагане".  До..

публикувано на 19.10.24 в 09:38
На 19 октомври почитаме Св.Йоан Рилски Чудотворец

Почитаме паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец

На 19 октомври Православната църква почита паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец, приет за небесен покровител на българския народ и на българските лекари.  Денят се нарича още Отчов ден или Денят на отеца. Паметта на Свети Йоан Рилски ще бъде почетена..

публикувано на 19.10.24 в 09:27

Молдовското и българското село Кортен ще поддържат по-живи и трайни връзки

Делегация  от  молдовското село Кортен,  начело с кмета  Степан Тонурков гостува на едноименното село, от където преди 194 години са тръгнали предците им за да се спасят от гнева на поробителя след поредната руско-турска война, останала в историята като..

публикувано на 18.10.24 в 17:54

Пет сигнала за нарушения на изборното законодателство са получени в полицията

От началото на предизборната кампанията към дата 18 октомври  в ОДМВР-Стара Загора са били получени пет сигнала за нарушения на изборното законодателство. По  три от тях проверките са приключили и материалите са изпратени в компетентната Прокуратура,..

публикувано на 18.10.24 в 17:13