Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Петър Руев:

„Паниката е странично действие на медийната пропаганда“

Потискащ е страхът на пациентите, че могат да умрат всеки момент, казва лекарят след месец работа в ковид сектора

Специалистите УНГ не сме толкова далеч от патологията на Ковид-19, тъй като винаги сме били сред първите, които се срещаме с респираторните заболявания, сподели в интервю за Радио Стара Загора доц. д-р Петър Руев. Заедно със свои колеги от отделението, което той завежда, и с офталмолозите на болница „Тракия“ в Стара Загора първи влязоха в открития преди малко повече от месец ковид сектор на здравното заведение.

По решение на Медицинския съвет лекарите с различни специалности помагат на ротационен принцип на инфекционистите при лечението болните от Ковид-19. След офталмолозите и уши-нос-гърло, в сектора за лечение на инфектирани пациенти са застъпили уролозите и ендокринолозите.

„Спецификата не идваше от липсата на опит при работата с такъв тип заболявания, защото ние имаме опит при работа с вирусни инфекции, а защото Ковид-19 все още не е добре познат в медицинската общност“, признава доц. д-р Руев.

След повече от месец в ковид сектора доцентът с над 26 години стаж в специалността уши-нос-гърло признава, че се чувства обогатен от медицинска гледна точка. Това, което го е натоварило психологически обаче, са страховете на пациентите, че щом са с ковид -19, могат да умрат всеки момент. „Мен много ме учудва как целият свят изпадна в паника от една такава инфекция“, призната той и допълва, че според него огромният страх от това заболяване не е основателен. „Страховете и паниката са странично действие на медийната пропаганда. Вярно е, че заболяването протича тежко и е с по-голям процент смъртност, отколкото един грип. Но този процент не е кой знае колко по-голям. Ние сме живели толкова години с грипа, при който смъртността е 2-3%. Тук е 3-4%“, посочва фактите доц. д-р Петър Руев.

По отношение на мерките за лична безопасност при него почти нищо не се е променило, тъй като през 26-годишната си практика винаги е работел с маска. Както и останалите УНГ-специалисти регулярно се ваксинира срещу инфекциозните болести, с които работата му неминуемо го среща. Не е преболедувал ковид и ако се окаже, че няма антитела срещу него, ще се ваксинира и срещу този вирус.  

Не взема специални добавки за защита и вярва, че спортна форма и добрият тонус са най-добрите стимули на имунната система.

Цялото интервю с доц. д-р Петър Руев може да чуете в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора се представя на форум в Лондон, който има за цел да привлече българи обратно в родината

Форум, наречен „Кариера и живот – защо в България?“ ще се проведе за втори път в Лондон на 20 октомври. Събитието се организира от платформата Bulgaria Wants You / "България те иска"/ в Кралското географско дружество в британската столица...

публикувано на 01.10.24 в 15:02
Боряна Пейчева- ръководител на BASE Стара Загора

Започна записването за BASE Стара Загора

Историята на програмата BASE Стара Загора започва през 60-те години на миналия век в Америка. Тогава се дава шанс на жените домакини да се върнат на пазара на труда със свой бизнес. Години по-късно, когато всеки може да има свой бизнес в България, BASE е..

публикувано на 24.09.24 в 14:37

Българите предпочитат демократичния свят, сочи проучване на "Галъп"

Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към Европейския съюз и в по-общ план към демократичния свят. Водещи по доверие сред българското общество са европейски демокрации като Германия (50%) , Франция (39%),..

публикувано на 20.09.24 в 14:06

Любомир Любенов: Учителството е защитена професия

В предаването „Репортер“ гостува Любомир Любенов - известен учител по математика, бивш директор на РУО към Министерството на образованието в Стара Загора, създател на турнира „Математика без граници“. „Дължим на децата внимание и взаимовръзка...

публикувано на 18.09.24 в 13:28

На старта на учебната година: Съветите на златния учител на България Теодосий Теодосиев

Според преподавателя по физика и един от най-обичаните български учители Теодосий Теодосиев първият учебен ден е една от датите, които българите обичат и отбелязват, а и време, в което всеки може да си спомни своите ученически години.  Неговите учениците..

публикувано на 16.09.24 в 14:57

България е пето място в Европа по случаи на затлъстяване при децата

България е пето място в Европа по случаи на затлъстяване при децата и на шесто при възрастните. Това съобщи проф. Теодора Ханджиева – Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания..

публикувано на 09.09.24 в 14:35

Борислав Григоров : "Лазаровите таксони"

"Терминът „Лазаров ефект” е въведен през 1983 година и според него един таксон, който е приеман известно време за изчезнал, изведнъж отново „възкръсва“. Реално изчезналите видове са липсвали само в представите на учените, но всъщност те никога не са..

публикувано на 05.09.24 в 13:31

Общопрактикуващите лекари все още нямат достъп до електронните здравни досиета на своите пациенти

„Мобилното приложение еЗдраве, което заработи без електронен подпис от началото на месеца е от голяма полза за всеки здравноосигурен български гражданин. Чрез него всеки би могъл да има достъп до своето здравно досие и да прави контрол  на..

публикувано на 03.09.24 в 15:25

Д-р Иван Добринов: Напитка за смъркане звучи безсмислено, ритуалът имитира употреба на други вещества

Сериозни рискове за здравето крие смъркането на субстанции през носа. Обявяване на енергийната напитка за смъркане звучи несъвместимо. Напитката се приема през устата. Самият ритуал с приема имитира употреба на други опасни сериозни наркотици, а..

публикувано на 30.08.24 в 11:04
Минчо Николов

Инфлуенсърите лесно повлияват на подрастващите

Лесно инфлуенсърите и хората с обществено положение повлияват на подрастващите. Лошо е обаче, когато го правят с негативен ефект. В случая с енергийната напитка на прах проблемите са два – че точно този човек я рекламира и че тя е легална. Това..

публикувано на 29.08.24 в 16:13