Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на случаен принцип от независимо дружество за проучване на общественото мнение, като са използвани методологии, които гарантират, че те са представителни за многообразието на ЕС по отношение на географски произход, пол, възраст, социално-икономическо положение и ниво на образование. 

Всеки един от гражданските панелите проведе по две заседания − първото беше присъствено в сградата на Европейския парламент в Страсбург, а второто се състоя онлайн. Участниците разговаряха с експерти, идентифицираха проблемите и формираха подгрупи, за да обсъдят възможните решения. 

За Ги Ферховщад, Съпредседател на Конференцията за бъдещето на Европа тези панели дават уникална възможност:

„За първи път в европейската история, ние събираме заедно европейски депутати, национални депутати, правителства, комисари и представители на гражданите. А успехът им зависи от това до колко ние имаме възможност да имплементираме заключенията от тях.“

Голямото предизвикателство пред конференцията за бъдещето на Европа е как да намерим правилните решения при едно много разделено обществено мнение, това каза Български представител, предложен от националното правителство да представлява т. нар. национални панели в пленарните сесии на Конференцията Гергана Паси

"Смятам, че като цяло има едно завишено очакване за Европа, която да е много повече глобален играч. Това се вижда и от първите обобщения от дискусиите, които се водят до сега. Най-политическото обобщение - Гражданите очакват Европа, която може да решава проблеми и да помага в ежедневния живот на европейските граждани. В същия момент, има съвсем конкретни предложения, които ЕС в рамките на своите институции ще трябва да адресира. Има теми по които вижданията са крайно разделени като миграционните процеси. Всичко това е един голям социален експеримент, който се извършва обаче не на територията на отделна държава, а на цял континент и за мен ще бъде много любопитно да видя как европейските институции ще реагират след като този дебат приключи, защото част от упражението е свързано и с посрещането на високите обществени очаквания, които бяха създадени с тази конференция за бъдещето на Европа."

За младия старозагорец Десислав Тенев, Европа трябва да бъде една общност, да има общи правила и общ пазар, но не бива силово да бъдат налагани неща като Зелената сделка например. Той би искал да види Европа - по-силна на световната политическа сцена/.

В третите срещи на панелите, които следва да се проведат в различни градове от Европа през януари, гражданските панели ще финализират своите препоръки. Конференцията за бъдещето на Европа цели да превърне гражданските очаквания и идеи за Европа в ангажимент за реални действия на европейските институции.

Препоръките на гражданските панели и идеите, които хората споделят на онлайн платформата на Конференцията, са основата за дискусиите на пленарните заседания на Конференцията, където граждани заседават заедно с представители на европейските институции, националните парламенти, регионалните и местните власти и граждански организации.

Крайният доклад на Конференцията ще бъде подготвен от изпълнителния съвет, който включва членове на Европейския парламент, Съвета и Комисията, както и наблюдатели от други институции. Пленарният състав на Конференцията ще участва пълноценно в изготвянето на доклада и ще трябва да даде одобрението си. Парламентът, Съветът и Комисията след това ще предприемат действия съгласно заключенията в доклада.

Още по темата, чуйте в прикачения звуков файл.

#Рестартирай Европа

#НашатаЕвропа

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21

Европейска стратегия "От фермата до трапезата"

Европейската стратегия от "Фермата до трапезата" цели  изграждане на устойчиви хранителни вериги защитавайки природата и  да осигури здравословни храни и да подкрепи земеделските стопани. Системата на производство, доставка и потребление на храни и..

публикувано на 19.11.21 в 10:28