Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва вторият срок за учениците след междусрочната ваканция

Снимка: Pixabay

Започва вторият срок за учениците след края на удължената междусрочна ваканция. Учениците ще могат да влязат в клас, само ако представят зелен сертификат или отрицателен тест за COVID-19. Щадящите тестове за учебните заведения са осигурени. 

В област Стара Загора в класните стаи при тези условия се завръщат учениците от 1 до 4 клас, онлайн ще продължи обучението на учениците от 5 до 8 клас. Началникът Регионалното управление на образованието в Стара Загора Татяна Димитрова коментира, че решението е на целия Областен медицински щаб и подчерта, че то е взето съобразно изнесените от РЗИ-Стара Загора данни за случаите на коронавирус при отделните възрастови групи. На този етап към РУО-Стара Загора не е подавана информация за училища, които са изправени пред невъзможност да подновят присъственото обучение на учениците от 1 до 4 клас заради болни преподаватели.

Последващите мерки за учениците ще бъдат обсъдени в рамките на Областния медицински щаб в Стара Загора, който ще заседава на 10 февруари. 

В класните стаи за присъствено обучение се завръщат и учениците от началната степен в Сливен. Тези от 5-ти до 12-ти клас започват вторият учебен срок  на ротационно обучение, реши Областния кризисен щаб.  От днес до 11 февруари присъствено ще е обучението за паралелките в 5, 7, 10 и 12 клас.  От 14 до 18 февруари присъствено ще учат паралелките в 6, 8, 9 и 11 клас. Центровете за подкрепа на личностното развитие ще работят онлайн. Присъственото обучение ще става след изследване на учениците, педагогическия и непедагогическия персонал. 

Осигурени са и тестовете за тези изследвания. 

След ваканцията учениците от 1 до 4 клас в Ямбол също се връщат присъствено. Тези от 5 до 12 клас ще се обучават на ротационен принцип. През първата седмица в клас ще бъдат учениците от 6, 7, 10 и 12 клас

Учениците от 5-ти до 12-ти клас в 7 общини на област Хасково започват вторият учебен срок  на ротационно обучение. Само учениците от началния етап 1-4 клас ще учат присъствено. В общините Димитровград, Хасково, Свиленград, Харманли, Тополовград, Минерални бани и Любимец, където заболеваемостта е много над 1000 на 100 000 души, присъствено да се обучават учениците от начален етап, 7 клас, 10 клас и 12 клас след тестване, а учениците от 5 клас, 6 клас, 8 клас, 9 клас и 11 клас ще се обучават онлайн. В общините Ивайловград, Маджарово, Стамболово и Симеоновград учебните занятия ще се провеждат присъствено след тестване на учениците. Там се отчита по-ниска заболеваемост. Началникът на РУО-Хасково Веселина Павлитова увери, че са осигурени достатъчно тестове за учебните заведения.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сребърни накити на стойност 90 хил.лева задържана на ГККП "Лесово"

На пункта Лесово в микробус, пътуващ от Турция за Румъния, са открити сребърни накити за близо 90 хил. лева. Контрабандните  накити са иззети и по случая е образувано досъдебно производство, под надзора на Окрижна прокуратура - Ямбол. Близо..

публикувано на 01.10.24 в 12:45

С концерт на най-известните си ученици НУМСИ "Христина Морфова" чества 50 години

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи, тази вечер от 19.00 часа официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Датата..

публикувано на 01.10.24 в 10:15

Няма да тестват Националната система за ранно предупреждение и BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение  и оповестяване и на системата BG- Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите,..

публикувано на 01.10.24 в 09:38
проф.Георги Рачев

Топло време до петък, вероятност за вележи на 5-и октомври

След захлаждането от днес започва затопляне на времето с нахлуване на по-топъл въздух над Балканите.  В района на Стара Загора това ще усети още днес, като максималните температури  ще достигнат 20 градуса, а до петък ще достигат до 27 градуса. Това..

публикувано на 01.10.24 в 09:27

В Димитровград започват Есенни музикални дни „Жул ЛевИ“

В Димитровград днес започват 34 –тите Есенни музикални дни „Жул ЛевИ“ 2024. Те са организирани от Община Димитровград и Димитър Русев от Акустично джаз трио. Програмата ще започне с откриване на изложбата на чешката илюстраторка Вендула Халанкова -..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за..

публикувано на 01.10.24 в 07:56
Снимката е илюстративна

Тестват Националната система за ранно предупреждение и BG-Alert

По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще се осъществи на територията на градовете: София;..

обновено на 01.10.24 в 07:47

Освещават храма в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения  православен храм "Покров на Пресвета Богородица". Службата ще води сливенският митрополит „Арсений" Градежът на храма  започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния..

публикувано на 01.10.24 в 07:18

Какво време ни очаква днес

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца. През деня слабо ще се понижи и ще бъде малко по-ниско от средното. Днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде..

публикувано на 01.10.24 в 05:44

Гражданската инициатива "Рециклирай телефон, засади дърво" набира все по-широка популярност

Гражданската инициатива „Collect4Life“, чиято цел е да се рециклират телефони, а с получените средства да се засаждат дървета из цяла България, набира все по-широка популярност.  Причината е големия обществен интерес към нея, който продължава вече..

публикувано на 30.09.24 в 17:10