Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудомирови герои и „Старци в Турия“ ще се срещнат в Павел баня

От днес до края на седмицата в община Павел баня се отбелязват Чудомировите празници. С редица събития и инициативи жителите и гостите на Павел баня и родното село на поета –Турия ще отбележат годишнината от рождението на Димитър Чорбаджийски- Чудомир.

Община Павел баня ще бъде домакин на Националния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия“, който се провежда в рамките на традиционните Чудомирови празници. В него участие ще вземат 25 кукерски състави от различни краища на страната като: Бургаско, Пернишко, Шуменско, Варненско, Силистренско, Широка Лъка, Стралджа и 10-те състава от община Павел баня, които на 26.03. (събота) в 10:00 ч. ще се съберат на площада в с. Турия, където кметът на Павел баня Иса Бесоолу ще открие самия национален фестивал. Награждаването на участниците ще бъде в 14:00 ч. и ще продължи с народно веселие.

Сред акцентите в тазгодишната програма е срещата на наследниците на Чудомир, която ще се състои на 25.03. (петък) от 13:00 ч. в зала „Младост“ на НЧ „Напред-1903“ – гр. Павел баня. Същият ден от 18:00 ч. на площада в с. Турия самодейците от местното НЧ „Чудомир-1905“ ще представят спектакъла „Заговяване“, чрез който ще запознаят гостите на Чудомировите празници с вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона. Ще се прескачат огньове, ще се въртят „олалии“.

Жителите на селото ще приготвят традиционни за региона ястия, които ще изложат пред гостите на празника.

Първите четири дни от следващата седмица Община Павел баня е посветила изцяло на Димитър Чорбаджийски - Чудомир. 

В понеделник (21.03.) от 13:00 ч. в зала „Младост“ в гр. Павел баня кметът Иса Бесоолу ще връчи наградите на победителите в конкурса „Смехът е здраве“ за хумористична рисунка /карикатура с участието на ученици  от общинските училища и децата от подготвителните групи в Община Павел баня и друго населени места в страната. 

Във вторник (22.03.) в читалището в с. Турия ще се състои дискусията „Хуморът и оптимизмът в българската литература“. Участие ще вземат: проф. Крум Георгиев – фолклорист, редакторите на в-к „Литературен глас“ Красимира Божанова и Йордан Атанасов, сатирикът Стойко Топалов и поетът от Стара Загора Ботьо Буков.

На 23.03. (сряда) в зала „Младост“ на НЧ „Напред-1903“ – гр. Павел баня, ще се проведе конкурсът за изпълнение или драматизация на Чудомиров разказ „Аз чета Чудомир“, в който участие ще вземат учениците от 5 до 12 клас от общинските училища в община Павел баня. Специално сформирано за целта жури ще отличи най-добрите участници.

На 24.03. (четвъртък) на площада в село Турия ще се проведе карнавалното дефилето „Чудомирови герои“, което ще включва пресъздаване на най-атрактивните образи от Чудомировите разкази. Участие в него ще вземат ученици от средни училища и професионални гимназии от общините: Сопот, Брезово, Мъглиж, Карлово, Казанлък и Павел баня.

Всички жители и гости на Община Павел баня са добре дошли на събитията в дните на Чудомировите празници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стара Загора отново става столица на европейското кино с откриването на фестивала "Златната липа"

Кинофестивалът „Златната липа“ стартира днес, точно в 17.30 ч., с официална церемония в Държавна опера Стара Загора.  Пресконференция за старта на Международния кинофестивал за ново европейско кино през 2024-та бе дадена по-рано през деня...

публикувано на 01.06.24 в 17:37

Казанлък се побратими с виетнамския град Лай Чау

На официална церемония днес кметът на Казанлък Галина Стоянова подписа Меморандум за разбирателство за установяване на приятелски отношения на сътрудничество между Казанлък и виетнамския град Лай Чау.  В документа представителите на виетнамския град Лай..

публикувано на 01.06.24 в 17:17

Читалището в Рупките празнува 150 години от създаването си

Едно от най-старите читалища в България - НЧ „Христо Ботев 1874“ в чирпанското село Рупките ще отбележи днес 150 години от създаването си. Културното средище е основано от Стоян Заимов - революционер от Априлското въстание и съратник на Васил..

публикувано на 01.06.24 в 14:38

"Върбова свирка свири" за 24-ти път в Болярово

В крайграничната община Болярово днес се провежда 24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" предава кореспондентът Даниела Костова. Гост на събора е и вицепрезидентът Илияна Йотова.  В конкурсната програма участват..

публикувано на 01.06.24 в 14:23

Болярово отново е домакин на националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири"

24 тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" се провежда днес  в крайграничната община Болярово. За участие са записани близо 500 деца от цялата страна, гост на събора ще е и вицепрезидентът Илияна Йотова, информира..

публикувано на 01.06.24 в 11:18

Празникът на розата в Казанлък е пълен със събития във втория си кулминационен ден

Поредица от събития са включени в днешната програма на втория от кулминационните дни на Празника на розата в Казанлък, съобщиха от местната администрация. Проявите са както за деца, така и за всички жители и гости на града. Детско шоу започна в..

публикувано на 01.06.24 в 11:02

Децата в Сливен празнуват Първи юни с игри, работилници и истинска пожарна кола

Множество работилници - по стъклопис, грънчарство, плъстене, правене на сапуни и други очакват децата на Сливен в центъра на града по случай деня на детето 1 юни. На централния площад „Хаджи Димитър" ги очакват и безплатни надуваеми съоръжения...

публикувано на 01.06.24 в 10:37

Честит празник, деца!

На Първи юни отбелязваме Деня на детето.  В Стара Загора през целия ден се организират множество събития и празнични прояви за децата. Ето и програмата на събитията, подготвени от Община стара Загора: 10.00 – 12.00 часа, Сцена пред Община Стара..

публикувано на 01.06.24 в 10:24

Откриха международния фолклорен фестивал в Казанлък

В Казанлък започна международния фолклорен фестивал, който събира състави от различни страни, обединени от енергията на музиката и танците. Като неизменна част от Празника на розата, през следващите три дни фестивалът ще среща жителите и гостите на града..

публикувано на 31.05.24 в 18:42

Доброволци организират двудневен фест за децата от "Надежда"

Доброволци от 5 държави – Франция, Великобритания, Германия, Румъния и България, организират двудневен фестивал за децата от квартал „Надежда" в Сливен по случай 1 юни Деня на детето. Учители, университетски преподаватели, студенти и ученици забавляват..

публикувано на 31.05.24 в 18:39