Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорци ще минат по стъпките на Ботевата чета

Снимка: Кристина Русева

Туристически поход "По стъпките на Ботевата чета" тръгна от Стара Загора.  Участниците в  него ще се включат в  едноименния 74-и Национален поход, коъто се организира от областната управа във Враца през последните години.  Старозагорският отряд, начело с националното знаме, знамето на ТД "Сърнена гора" и  знаме с лика на Христо Ботев включва средношколци от шест гимназии и две средни училища в града и млади хора.

За 9-та година Иван Тодоров се включва в инициативата. Той е комендант на групата, която сутринта се събра пред Общината в Стара Загора.

"52-ма души включва групата тази година.  В следобедните часове ще пристигнем в Ботевия парк в гр. Козлодуй, заедно с участниците от 38 групи от цялата страна. Вечерта ще има кратка програма по стихове на Ботев пред неговия паметник в парка носещ неговото име и заря за жителите на градчето и участниците в похода.", каза Иван Тодоров.  

Преходите с няколко лагера започват от утре. Поклонниците стават в 5 часа сутринта и след кратка подготовка тръгват по дневния маршрут до следващия лагер по пътя на Ботевата чета до Врачанския балкан.Туристите ще преминат през всички селища, през които преди 146 години са преминали доброволците, тръгнали да се бият за освобождението  на страната.  На първи юни вечерта всички участници пристигат на вр. Околчица, където на 2-ри юни ще има награждаване  и поклонение пред подвига и саможертвата на  поета-революционер и неговите четници на вр. Околчица, разказа накратко какво предстои в седемте дни на похода. 

Чуйте думите на коменданта  на старозагорската група Иван Тодоров  в звуковия файл:

Александър Русанин е участник в националния поход "По стъпките на Христо Ботев и неговата чета" за първи път. Неговото желание да се включи в тази най-масова родолюбива инициатива е от няколко години, причината- възхищението от Ботевото творчество и преклонението пред делото на големия  революционер. За целта той и другите участници от старозагорската група са направили 5 тренировъчни похода с лагери, за да се подготвят физически за дългия преход.

 Чуйте в звуковия файл какво сподели Александър Русанин:


По публикацията работи: Кристина Русева и Десислава Крачолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41

В четири общини в Старозагорско не са назначени секционните комисии

Секционните избирателни комисии в област Стара Загора са назначени, с изключение на тези в общините Стара Загора, Раднево, Николаево и Братя Даскалови.  Причината е, че там са представени по две предложения за поименния състав на комисиите от двете..

публикувано на 27.09.24 в 16:24

Първо издание на Празник на лавровото дърво в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в село..

публикувано на 27.09.24 в 16:22

50 години от основаването си чества НУМСИ „Хр. Морфова“

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Събитието ще се проведе на 1..

публикувано на 27.09.24 в 16:03

Факултет „Техника и технологии“ тържествено отбеляза 60 години висше образование в Ямбол

С пъстра празнична програма Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол отбеляза 60 години висше образование в града. Празничният ден започна в заседателната зала на факултета, където бяха връчени грамоти за принос в развитието и утвърждаването на..

публикувано на 27.09.24 в 15:56

Старозагорски криминалисти иззеха предмети с белези на културно-исторически ценности

На 25.09.2024г. полицейски служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка в къща, в с. Християново, обитавана от двама мъже на 39 и 37 години.  Намерени и иззети са медальон от бял метал и..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора се извършва разследване за държане на наркотици и неизпълнение на полицейско разпореждане

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления – за държане на високорисково вещество – метамфетамин, за отказ от извършване на полицейска проверка, за управление на нерегистриран мотоциклет и..

публикувано на 27.09.24 в 15:42

Най-новият и роботизиран завод на "Арсенал" отваря врати в Стара Загора

С ден на отворените врати и редица прояви казанлъшката оръжейна "Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък и 146 години от съществуването си. Заводът остава най-големият работодател в област Стара Загора . Над 10 000 души работят сега в дружеството, а по..

публикувано на 27.09.24 в 15:06