Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реторика на доверието - за думите и делата на българските политици

„Делата са по-важни, отколкото всякаква реторика!“ – така писателят Захари Карабашлиев определя успешната формула, която всеки политик трябва да прилага в работата си.

Дни преди парламентарните избори за 48 Народно събрание разговаряме с интелектуалецът и редактор на едно от най-големите книжни издателства у нас, за това какъв би трябвало да е словесният изказ на управниците ни.

Според Карабашлиев във всяка изборна ситуация трябва да присъстват повече аргументи, вместо обвинения и повече въпроси, вместо изявления. Това определя конструктивната среда, в която всеки да направи своя информиран избор.

В предизборните дебати и речи на политиците чуваме обещания, облечени в красиви думи. Какъв смисъл се крие зад тях и как да разчетем посланията, които те отправят към нас, като техни избиратели? Понякога отговорът на тези въпроси е труден, защото реторика на доверието често се изгражда до границите на словото. Когато тя бъде премината и изисква реални дела, най-ясно се вижда разминаването между обещания и резултати. 

„За мен няма по-важно от това хората, които участват на избори да разберат, че имат ангажимент първо към истината, и после към всичко останало“ – добави Захари Карабашлиев.

Какво още сподели за слушателите на Радио Стара Загора – чуйте в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Анулираха вота на гласоподавател в Старозагорско заради снимка

Изборният ден на територията на 27 МИР Стара Загора протича спокойно. Няма опашки или струпване на хора в някоя от общо 493 секции на територията на областта. Това обяви зам.-председателят на РИК-Стара Загора Теодора Крумова. По повод оповестената от..

публикувано на 02.10.22 в 18:39

Старозагорци разделят политиците на два вида

В навечерието на Деня на независимостта търсим приликите между политиците на младата българска държава и настоящите им следовници. "Политиците на младата българска държава са били начинаещи и неподготвени, макар между тях да е имало образовани. Имало е и..

публикувано на 21.09.22 в 12:51
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Партиите бягат от отговор на въпроса с кого ще управляват

Политологът Любомир Стефанов разкритикува партиите за начина, по който структурират своята предизборна кампания. Политическият анализатор коментира в ефира на Радио Стара Загора, че формациите показват невъзможност да погледнат през очите на хората...

публикувано на 20.09.22 в 09:33