Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: Хора като проф. Габровски могат да мобилизират обществена подкрепа

ГЕРБ настоява за свикване на КСНС за енергетиката и бъдещето на „Марица изток“

Старозагорските депутати на ГЕРБ Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илияна Жекова определиха номинацията на проф. Николай Габровски като отговорна, консенсусна и експертна. По думите им кандидатът за министър-председател може да мобилизира обществена и политическа подкрепа около себе си. "Надявам се, че изборът за мен, като личност, която е консенсусна и професионална, ще даде възможност за един нов тон в политиката, защото чисто политическите страсти - нищо не доведоха.“ Това заяви по-рано днес проф. Николай Габровски при връчването на първия проучвателен мандат. Според Красимир Вълчев номинацията на ГЕРБ за премиер е заявка, че партията разбира своята отговорност. Думите му бяха подкрепени от областния координатор на формацията в областта Радостин Танев.

Наред с номинацията за министър-председател от ГЕРБ на срещата с журналисти представителите на формацията обърнаха внимание и на темата, свързана с енергетиката, бъдещето на комплекса „Марица изток“ и промяна в Плана за възстановяване и устойчивост. Бившият министър на образованието Красимир Вълчев подчерта, че формацията настоява за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност(КСНС) при президента по тема енергетика. Според старозагорския депутат на ГЕРБ на заседанието трябва да бъде очертана държавната позиция за бъдещето на комплекса „Марица изток“. Процентът на намаление на СО2 емисиите и базовата година по думите на Вълчев са двете точки, които трябва да бъдат предоговорени. 

От своя страна Маноил Манев обърна внимание на темите с неуспешното към момента присъединяване на България към Шенгенското пространство, както и промените в Изборния кодекс. Народният представител определи като несъстоятелни критиките, че с връщането на хартиената бюлетина ГЕРБ цели да открадне вота. По думите му промените дават възможност на хората да изберат начина, по който могат да изпълнят конституционното си право. 

По повод казуса с меморандума, който кабинетът Петков подписа с "Джмекорп", Маноил Манев изрази увереност, че в опита за кражба от страна на "Продължаваме промяната" представителите на "Демократична България" нямат пръст.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41

В четири общини в Старозагорско не са назначени секционните комисии

Секционните избирателни комисии в област Стара Загора са назначени, с изключение на тези в общините Стара Загора, Раднево, Николаево и Братя Даскалови.  Причината е, че там са представени по две предложения за поименния състав на комисиите от двете..

публикувано на 27.09.24 в 16:24

Първо издание на Празник на лавровото дърво в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в село..

публикувано на 27.09.24 в 16:22

50 години от основаването си чества НУМСИ „Хр. Морфова“

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Събитието ще се проведе на 1..

публикувано на 27.09.24 в 16:03

Факултет „Техника и технологии“ тържествено отбеляза 60 години висше образование в Ямбол

С пъстра празнична програма Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол отбеляза 60 години висше образование в града. Празничният ден започна в заседателната зала на факултета, където бяха връчени грамоти за принос в развитието и утвърждаването на..

публикувано на 27.09.24 в 15:56

Старозагорски криминалисти иззеха предмети с белези на културно-исторически ценности

На 25.09.2024г. полицейски служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка в къща, в с. Християново, обитавана от двама мъже на 39 и 37 години.  Намерени и иззети са медальон от бял метал и..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора се извършва разследване за държане на наркотици и неизпълнение на полицейско разпореждане

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления – за държане на високорисково вещество – метамфетамин, за отказ от извършване на полицейска проверка, за управление на нерегистриран мотоциклет и..

публикувано на 27.09.24 в 15:42

Най-новият и роботизиран завод на "Арсенал" отваря врати в Стара Загора

С ден на отворените врати и редица прояви казанлъшката оръжейна "Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък и 146 години от съществуването си. Заводът остава най-големият работодател в област Стара Загора . Над 10 000 души работят сега в дружеството, а по..

публикувано на 27.09.24 в 15:06