Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданското недоволство срещу инсталацията за формалин край с.Горно Сахране стигна до Народното събрание

Представители на Инициативния комитет, който беше създаден срещу инвестиционното намерение на „Кастамону България“ да изгради инсталация за производство на формалин край с. Горно Сахране, днес са в Народното събрание.

Там те  се срещнаха и запознаха депутатите от различни политически сили с нежеланието на местното население в Розовата долина да има подобно химическо производство. 

„Сигнализираме за един тежък проблем - химическо производство в населено място в едно от най-хубавите места на нашата страна - Розовата долина.“, заяви по-късно заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев на пресконференция в Народното събрание, съвместно с представителите на Инициативния комитет.  

По думите му става дума за разширяване на опасно химическо производство, като до портите на завода минава жп линия от основното трасе София-Бургас. „Става въпрос за въздуха и водата на хората и то не само Долно и Горно Сахране, а в цяла Старозагорска област. А и на цяла България, тъй като има опасност за язовир „Копринка“, подчерта депутатът от левицата.

„Ще предприемем промени в законодателството за подобни химически заводи да има задължително отстояние от населени места, защото такова нещо в момента няма и с това се злоупотребява от определени инвеститори и компании“, категоричен бе Иван Ченчев и добави, че левицата ще сигнализира и европейските институции за този казус.

„Това инвестиционно намерение ще промени коренно функцията на завода. Старата функция за производство на ПДЧ ще остане, а новото инвестиционно намерение е за производство на формалдехид. Това е лепило, което е силно отровно и силно канцерогенно“, заяви кметът на Долно Сахране Янко Янков.

По неговите думи това разширение е на 250 м по въздушен път и жителите на селото са силно обезпокоени. „И не само моите жители, а и хора от Казанлък и Стара Загора, защото в близост има водохващане, което захранва питейната вода на Казанлък и на Долно Сахране“, допълни Янков.

Той обясни, че според намерението е заложено увеличаване на производството на формалдехид от 44 хиляди тона на 88 хиляди тона. „Това всичко ще бъде на площадката на съществуващия завод и опасенията ни са, че при една евентуална авария, ще бъдат засегнати живота и здравето на хората, а след това и околната среда с последствия десетки години напред“, алармира кметът.

„Има подробности, които за изпуснати в плана за инвестиционното предложение. Там не са упоменати водонабора на Долно Сахране и на Казанлък, които са в радиуса на постоянното замърсяване по въздух, което навлиза в почвата, а оттам – в подпочвените води“, добави загрижена жителка от инициативния комитет на живущите в района.

„Тук сме, за да защитим хората и да им покажем, че има кой да ги чуе. Искаме да защитим чистите вода, въздух и храна на хората. Това е нашата цел“, категоричен бе кметът на Горно Сахране Димитър Димитров.

Председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев обясни, че проблемът е в отменена наредба, която е изисквала 7 км отстояние от населени места за подобни предприятия.„Ще изискаме от МОСВ Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, да ни се даде и протокола от общественото обсъждане, защото сме сигурни, че такова няма, и това е основание да се атакува концесията“, посочи Георгиев.

"Очакваме да бъде официално оповестено решението на РИОСВ – СЗ за одобряване на доклада по ОВОС, за да обжалваме в законовия 14-дневен срок пред Административния съд в Стара Загора, съобщи още за Радио Стара Загора Къньо Рачков от Инициативния комитет. 


По публикацията работи: Елена Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава частичното бедствено положение в Харманли и Любимец

В сила остава частичното бедствено положение в Харманли и Любимец заради пожарите. Продължава гасенето на пожара между селата Изворово, Черепово и Дрипчево, който вчера следобед се разгърна на площ от 10 000 декара.  Огнището е в трудно достъпна..

публикувано на 25.06.24 в 07:25

Горещото време продължава и днес

Времето ще бъде горещо, с възможни превалявания в следобедните часове. Жълт код за горещо време е обявен за седем области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Велико Търново и Русе. В следобедните часове ще се развива купеста и..

публикувано на 25.06.24 в 07:23

Изложба, посветена на 70 години от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев представят в Художествената галерия

На 26 юни /сряда/, от 18:00 ч., в западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Диалози”, посветена на 70 години от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев (1954 – 2012). В експозицията са включени 40 творби –..

публикувано на 24.06.24 в 17:17

20 културни проекта са одобрени за финансиране от Община Хасково

За втори етап на финансиране по Наредбата за финансово подпомагане на местната култура в Община Хасково са постъпили 41 проекта на обща стойност 184 362 лв. Направленията, по които кандидатстват творците са: „Читалища“, „Културни инициативи“,..

публикувано на 24.06.24 в 16:44

Дни на водородната електромобилност се провеждат в Стара Загира

От днес до сряда Стара Загора е център на водородната електромобилност. Жителите на града имат възможност да се повозят безплатно на водороден автобус и да тестват първия в България водороден автомобил.  Събитието се организира от Българската..

публикувано на 24.06.24 в 16:40

За 1 работен ден: Директорът на социалната служба в Ямбол бе възстановен на работа и веднага уволнен

Само един работен ден е изкарал възстановеният на поста си от съда директор на Регионална служба „Социално подпомагане” – Ямбол Калоян Калиманов. Той бе върнат на заеманата от него длъжност, след като Върховният административен съд постанови, че..

публикувано на 24.06.24 в 16:40

Младежи от Стара Загора зарадваха децата от Центровете за настаняване от семеен тип

Активните млади старозагорци, членове на Съвета на младите омбудсмани и Младежки общински съвет, посветиха съботния ден – 22 юни,  на  децата от Центровете за настаняване от семеен тип и  реализираха  инициативата "С усмивка в Зоопарка". Събитието бе под..

публикувано на 24.06.24 в 16:34

Факултет „Техника и технологии" бе удостоен с наградата на Ямбол за празника на града

С  наградата на Ямбол по повод празника на града - Свети дух тази година  бе  удостоен Факултет „Техника и технологии" при Тракийски университет – Стара Загора за значителен принос в развитието на града. Факултетът е единственото висше училище в град..

публикувано на 24.06.24 в 16:16

Над 500 кандидат-студенти се явиха на изпита по биология в Тракийския университет

Повече от 500 кандидат-студенти от цялата страна се явиха на редовния изпит по биология в Тракийски университет, който се проведе днес. Традиционно висок остава интересът към този изпит, който е вход за следните специалности : Медицина, Ветеринарна..

публикувано на 24.06.24 в 13:53

Пожарът в Сакар се разраства

Пожарът между селата Изворово, Дрипчево и Черепово се разраства и вече обхваща 5 000 декара. Пожарът е низов. Там пламъците са в широколистна гора. На място гасят 10 екипа огнеборци. На помощ на пожарникарите са и горски служители. Втория пожар в Сакар,..

обновено на 24.06.24 в 13:48