Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревога заради Брюксел:

Приравняване на производството на етерични масла към химическата индустрия, планира ЕК

Снимка: БГНЕС

Остро несъгласие с намерението на Европейската комисия за промени в Регламента за производството на етерични масла, изрази в интервю за Радио Стара Загора кметът на Казанлък Галина Стоянова. Замислените промени предвиждат етеричните масла да не се приемат като земеделски, а като химически продукти, а за тяхното производтво да важат режимите за химическа индустрия. 

За намеренията на Брюксел кметът на община Казанлък е била уведомена преди няколко дни от колегата й градоначалник на френския град Граас, център на парфюмерийната промишленост.  

Галина Стоянова изрази благодарност към евродепутата Андрей Новаков. По думите й, макар че законодателните инициативи по производството на етеричните масла не са в неговата сфера на дейност в Брюксел, той се е ангажирал с проверка по казуса. А тя е показала, че  комисията  е напреднала в промените с Регламента. 

Какви са мотиви стоят зад проектопредложението производството на розово или лавандулово масло да бъде приравнено с производството на петролни продукти –  по думите на Стоянова, докато предложението е в работен вид, еврокомисарите не са длъжни да излагат аргументи.  

На 24 и на 25 май Градът на розите ще бъде домакин на обща среща на кметовете на региони и градове, в които  е застъпено отглеждането на етерични култури и производството на етерични масла. Идеята е да бъдат предприети общи действия срещу намерението за промяна на Регламента от Европейската комисия. 

Освен единните действия, по инициатива на кмета на Казанлък и със съдействието на евродепутата Андрей Новаков се планира и представяне на продукцията на етерични масла - основно розово и лавандулово, в сърцето на Европейския парламент - Брюксел. За да могат депутатите да се запознаят с ползите на продуктите и да са наясно за полезността на продуктите за човешкото здраве.  Успоредно с така наречения "воден проект", Градът на розите се готви и за юбилейното 120-о издание на Празника на Розата. 

"Сроковете на изпълнение на водния проект, както и изборът на изпълнител е изцяло в правомощията на ВиК. Още през миналата година поисках улиците, по които ремонтите вече са приключени да бъдат асфалтирани. Останах само с обещания. 

На информационната среща, организирана от Дружеството, поставих публично два въпроса - кога ще бъдат асфалтирани улиците - даденият  срок сега бе април. А що се отнася до двете главни артерии в Казанлък, ако до края на февруари ремонтните дейности там не бъдат приключени, ще издам забрана за такива, докато не приключи Празникът на Розата през юни. Проверила съм и имам правомощията като кмет да направя това, категорична бе Галина Стоянова.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието в МБАЛ - Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщи пред БНР началникът на отделението д-р Люба Бъчварова. Със симптоми на хранително натравяне са регистрирани общо 48 деца..

публикувано на 11.05.24 в 19:41

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че..

публикувано на 11.05.24 в 16:34

Започват проверки за обработка срещу кърлежи и комари в Ямболско

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта за извършените обработки на тревни и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за..

публикувано на 11.05.24 в 12:55

Полицията издирва 13-годишно момче от Хасково

Полицията издирва 13-годишно момче след като не се е прибрало от училище, съобщиха от полицията. Сигналът е подаден снощи преди полунощ от майката му. Преди месец Дениз Рамадан Яшар също не се прибра, но тогава е бил открит в района на училището си,..

публикувано на 11.05.24 в 12:48
патици

Откриха огнище на птичи грип в симеоновградско село

БАБХ констатира огнище на инфлуенца в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари в симеоновградското село Константиново. В обекта се отглеждат около 6300 бр. патици.  Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна..

публикувано на 11.05.24 в 09:57
ГПЧЕ

Национално състезание по френски език с първо издание в Стара Загора

Първото национално състезание по френски език – Франсиада , ще се проведе на 11-и май в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. За участие са се записали 25 ученици от пет града , разпределени в три възрастови категории.  Самият изпит е в две части –..

обновено на 11.05.24 в 09:47
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

В училища с имена на старозагорски поети и писатели отбелязват 11 май

Ученици от пет старозагорски училище ще се включат в своеобразен поход по случай 11-и май - денят, в който православната църква почита Св. Св. Кирил и Методий. Учебните заведения носят имената на поети и писатели, родени в града. Изявени възпитаници..

обновено на 11.05.24 в 09:45
РЗИ, Стара Загора

Д-р Недялка Кабаджова е новият директор на РЗИ – Стара Загора

Новият директор на Регионална здравна инспекция – Стара Загора е д-р Недялка Кабаджова. Тя е назначена със заповед на министъра на здравеопазването от 9 май 2024 г. Д-р Кабаджова работи в РЗИ – Стара Загора от 2021 г. Завършила е медицина в..

публикувано на 11.05.24 в 09:12

Прогноза за времето

Атмосферното налягане e малко по-високо от средното за месеца и ще се задържи почти без промяна. Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове все още по-значителна облачност ще има на места над югоизточната половина от страната. След..

публикувано на 11.05.24 в 09:03
Община Сливен

48 деца се натровиха в детска градина в Сливен

48 деца от детска градина „Елица" в Сливен са установени с хранително отравяне. Едно от децата е в Инфекциозно отделение, на вливки, но в стабилно състояние , съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Информaцията е на коресподента ни Стоян..

публикувано на 10.05.24 в 19:07