Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха Чудомировите празници в Казанлък

Снимка: Община Казанлък

29-тите Чудомирови празници в Казанлък бяха официално открити днес,  навръх Благовещение, в емблематичния едноименен Литературно-художествен музей. Традиционно те започват навръх рождения ден на яркия общественик, художник и писател. Днес се навършват 133 години от рождението на Димитър Христов Чорбаджийски – Чудомир.

Официално начало на Чудомирови празници даде Николай Златанов, председател на Общински съвет – Казанлък: „Чудомирови празници свързваме с началото на пролетта, с желанието ни за нов живот и нови емоции.", каза той и посочи, че те дават начало на културния календар на Общината, а програмата е много разнообразна и богата. „Нека си пожелаем да бъдем достойни наследници на Чудомир, нека да покажем, че уважаваме изкуството и можем да плачем и да се смеем!", каза Николай Златанов и пожела на всички весели празнични дни.

Борис Кърчев, председател на Фондация „Чудомир"поздрави публиката на празниците. Той отбеляза, че освен като прекрасен художник, Чудомир е имал много таланти: „Той се е изявявал и като прекрасен поет, писател, белетрист, краевед, музеен работник, читалищен деец... Надявам се с програмата, която сме подготвили тази година да успеем да се докоснем до част от неговите преживявания!", заяви Борис Кърчев и благодари за подкрепата на Община Казанлък и на всички дарители.

Оригинален поздрав към публиката поднесоха гости от народен хор към фолклорен ансамбъл „Шевица" – София и Стефан Милков, носител на първа награда от миналогодишния театрален конкурс за комедиен хит на сезона с моноспектакъла „Чудонемирщини". Той изпълни моноспектакъл по разказа на Чудомир „Без късмет".

По време на официалното откриване бе дадено начало и на първите две изложби „Посоки", които разкриват Чудомир като познат и непознат творец и „Приятлите", посветена на подарени на музея творби от негови близки приятели. Те бяха представени от проф.д-р Марин Добрев: „Надявам се и двете изложби да разширят границите на представите Ви за Чудомир! Това е идеята - десетилетия наред да показваме онова неизчерпаемо, което носи вселената Чудомир!", посочи той. „Не е само закачката, не е само вица, обичта към хората, която тръгва от Чудомир е нещо велико!", отбеляза проф.д-р Добрев. „Поне за две – три поколения той носи послания, за които днес си струва да направим поклон заради мисията на този човек!", заяви той и пожела всеки да намери своя разговор с Чудомир.  

Вечерта на сцената на обновената зала на Общински театър „Любомир Кабакчиев" в сградата на Общината председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов връчи 54-тата награда „Чудомир".  Тази година отличието бе присъдено на Петър Краевски за разказа „Глобализмът и аз". Главният редактор на вестник „Стършел" Михаил Вешим обяви името на победителя и разказа, че във вестника през 2022 г. са публикувани повече от 30 хумористични разказа, измежду които печели този на Петър Краевски. „Той е колега от Пловдив, дълги години се занимава с хумор и сатира, преподава английски език в пловдивската езикова гимназия и е автор на повече от десет книги.", сподели Вешим за автора. Самият Петър Краевски благодари за наградата и започна думите си с шега за идеалното семейство: „Той хърка, тя е глуха.", за да продължи: „Хубаво е, че има чуваемост между нас! Хубаво е, че се поддържа духа на Чудомир в българското хумористично пространство, че се дава възможност на литературната сатира да не бъд изместена от шоуто и черния пиар.", каза награденият автор. Отличието на вестник „Стършел" и Фондация „Чудомир" за къс хумористичен разказ е най-старото в България. Журито в състав: Йордан Ефтимов – председател, Михаил Вешим и Румен Белчев – управител на в."Стършел" е било единодушно. Учредена в далечната 1968 година, носители на приза „Чудомир" са известни български писатели и млади дарования в сферата на хумора и сатирата. Символът на наградата е плакет с образа на Чудомир, изработен от друг именит казанлъчанин – художникът Теню Пиндарев.

20-ият театрален фестивал „Комедийният хит на сезона" бе открит със спектакъла на столичния „"Театър Ателие 313" „Пестете ни времето!" тази вечер.

Казанлъчани всяка година спазват традицията да почетат с богата културна програма творчеството на талантливия си съгражданин, който неуморно рисува и пише за нравите на местните жители и завинаги остава с творбите си сред своите „нашенци". Роден в живописното павелбанско село Турия, Чудомир заживява и твори основно в Казанлък. До първи април в Казанлък предстоят осем пролетни дни, в които празнуват изкуствата - театърът, концертите, редица разнообразни изложби, представяне на книги, творчески срещи, културни събития за най-малките, много специално внимание към карикатурите, 100-годишен юбилей на поетичното списание „Кула", както и осмата научна конференция „Чудомир – познатият Непознат". По време на официалното закриване предстои връчването на приза в конкурса „Комедийният хит на сезона" за най-впечатляващата театрална постановка, която ще отличи публиката.

По традиция крилата фраза на Чудомир бележи цялата празнична програма. През 2023 година Чудомирови празници ще преминат под мотото „Не гребенът реши главата, а времето".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Окончателно: Условна присъда и глоба от 12 хил. лв. за Янко Янков заради купуване на гласове

След решение на ВКС на Янко Янков са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 г. с изпитателен срок от 4 г. и „глоба“ от 12 000 лв. заради купуване на гласове в проведените през 2019 г. избори за общински съветници в Стара Загора , съобщиха..

публикувано на 18.03.24 в 18:44

Дете почина при нещастен случай в Казанлък

Дете почина при трагичен инцидент в Казанлък.  По първоначална информация преди около час група ученици са играли в двора на СУ "Екзарх Антим Първи", когато едното дете се свлякло на земята.  Лекарят от пристигналата линейка само е констатирал смъртта..

публикувано на 18.03.24 в 17:55

Кметовете от областта настояват за участие на общините в разпределението на средствата по Зелената сделка

Общините също да бъдат включени и да участват в разпределението на парите по „Зелената сделка“. Зад това искане се обединиха всички 11 кметове на общини в област Стара Загора след заседание, проведено при областния управител. На извънредна..

публикувано на 18.03.24 в 17:02

Почина пострадал при катастрофата в Прохода на Републиката

Починал е един от пострадалите при катастрофата в Прохода на Републиката, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Мъжът е на 50 години и е издъхнал в болницата. Тежкият пътен инцидент стана на 15 март около 18:30 ч. и затвори..

публикувано на 18.03.24 в 16:24

За разбита врата и туристи вътре в Чинията на Бузлуджа, алармират от фондация "Проект Бузлуджа"

„Паметникът Бузлуджа - отворен за туристи – но не такива, които искат да плащат такси, а такива, които вандалстват и рушат“. Този пост на архитект  Дора Иванова, придружен с видео от вътрешността на "Чинията",  се появи през почивните дни в социалните..

публикувано на 18.03.24 в 16:12

Свещеник обяви гладна стачка заради касираните избори за сливенски митрополит

Гладна стачка в знак на протест и несъгласие с решението на Светия синод да касира окончателно изборите за митрополит на Сливенска епархия обяви пред медиите отец Иван. Едновременно с протеста върви подписка за и против избирането на епископ..

публикувано на 18.03.24 в 16:08

Изследват за туберкулоза в затвора в Сливен

Днес за първи път се провежда скрининг за туберкулоза на лица, лишени от свобода и служители в затвора в Сливен. Това съобщи д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ –Стара Загора. Инициатива е във връзка с  24..

публикувано на 18.03.24 в 15:13

Ползваме 5% отстъпка от данъка, ако подадем декларацията за доходите до 1 април

Остават две седмици, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация , припомнят от Националната агенция за приходите. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да..

публикувано на 18.03.24 в 14:30

Почти двойно са се увеличили лекуваните от туберкулоза в Белодробната болница в Стара Загора

Почти двойно, за година, са се увеличили случаите на лекуваните от туберкулоза в Специализираната болница за активно лечение на пневмо - фтизиатрични заболявания в Стара Загора на фона на националната статистика, където случаите на установена..

публикувано на 18.03.24 в 14:22

Хороводци засадиха 120 дръвчета на Аязмото

Поредно трето залесяване, организирано от Фолклорен ансамбъл „Нашенци“ под надслов „Гората на хората“, се проведе в парк „Аязмото“ на 16 март.   Партньори в общополезното дело бяха още пет фолклорни формации от нашия град – Танцов клуб „Веселие“,..

публикувано на 18.03.24 в 12:22