Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 22 април броим врабчетата за седма поредна година

Най-разпространените три вида врабци у нас – домашното, испанското и полското врабче (отляво надясно).
Снимка: Светослав Спасов

На 22 април - събота, за седми път ще се проведе националната кампания "Ние броим врабчетата". Тя се организира всяка пролет от Българското дружество за защита на птиците. Тази година датата съвпада със Световния ден на Земята. 

Мисията на кампанията „Ние броим врабчетата“ е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско врабче. Поводът, по който се проведе за първи път през 2017 г., е известният и обезпокоителен факт, че врабчетата намаляват. По данни за последните 15-20 години врабчетата са с 30% по-малко. 

Известно е, че птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Презастрояване, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяване на въздуха – това са само част от причините, поради които числеността на врабчетата в градовете намалява, отчитат от дружеството.

За осъществяване на кампанията се разчита изцяло на доброволци, които броят врабчетата в точно определен ден от годината.   

Още за кампанията и как можете да включите в нея, чуйте в звуковия файл от Милена Иванова, отговорник "Комуникации и връзки с обществеността" към БДЗП. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи.  Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото..

публикувано на 01.05.24 в 12:23

Стара Загора е трета в страната по застаряващи преподаватели

Професията „учител“ е със спорен рейтинг и застаряващ ефект според проучване на КТ Подкрепа - Синдикат "Образование". По показател работещи педагози и директори на учебни заведения в пенсионна или следпенсионна възраст в челото е София-град, а..

публикувано на 01.05.24 в 10:21
Радан Кънев

Радан Кънев: Отлагането на либерализацията създава риск България да връща пари по ПВУ

„Политическата криза и съпътстващия изборите популизъм блокираха важни процеси в България. В резултат на това изоставаме от съседни страни с близо 5 години, а от други в ЕС с 15 години.“ Това заяви за Радио Стара Загора българският евродепутат(ЕНП/ДБ)..

публикувано на 01.05.24 в 09:28
Снимката е илюстративна

Отбелязваме Деня на труда

Днес отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май.  Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж.  Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените..

публикувано на 01.05.24 в 08:26

Велика сряда е!

Велика сряда е - третият ден от Страстната седмица. Православният свят си припомня едно от последните събития преди страдания на Христос - как в разкаянието си една грешница изляла елей върху главата му. В същия ден и Юда отива при юдейските първенци и..

публикувано на 01.05.24 в 08:12

14-годишно дете от Хасково е в болница след бой в училище

14-годишно дете е в болницата в Хасково след бой в училище. Вчера следобед в двора на училището в село Узунджово детето е ударено от по-големи тиннейджъри, които не са ученици. Сигналът е подаден два часа по-късно, когато битото дете се прибрало вкъщи...

публикувано на 30.04.24 в 18:32

Ямболии събраха 9 000 лв за ремонт на най-старата църква в Ямбол

Жители на кв. Каргуна и на Ямбол са  дарили около 9 000 лв. от благотворителния базар на Цветница за ремонт на най-стария храм „Света Троица“ в града. „За пореден път своята заплата за богоугодното начинание дари кметът Валентин Ревански, с по-големи..

обновено на 30.04.24 в 17:30

Няма проблеми с предпразничния трафик в Старозагорско

Допълнителни екипи на териториална и пътна полиция ще дежурят по празниците в Старозагорско, информира комисар Антон Иванов от Охранителна полиция в ОД МВР в Стара Загора. По думите му към момента трафикът обичаен за сезона и само по магистрала..

публикувано на 30.04.24 в 17:02

Правят предпразнични проверки на търговците в Сливенско

В Сливен предпразнично започнаха съвместни проверки от областната дирекция по безопасност на храните и Икономическа полиция на месарските магазини и в търговските обекти, в които се предлагат яйца и козунаци. Здравните инспектори следят за печатите по..

публикувано на 30.04.24 в 16:07
Община Стара Загора

В община Стара Загора отчитат 56% събираемост на данъци

Днес изтича срокът, в който могат да се платят с отстъпка от 5% местни данъци и такси в община Стара Загора. Успешно начало на бюджетната година, отчете Иван Иванов, от отдел „Местни данъци и такси“ в общината. Към момента около 43% от гражданите..

публикувано на 30.04.24 в 16:02