Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Модата се мени, фолклорът остава“ ще събере за седми път тунджанци от 22 села на Еньовден

3
Снимка: интернет

 За пореден път Народно читалище "Н. Вапцаров", кметството в с. Генерал Инзово и община Тунджа организират Празник на традициите „Модата се мени, фолклорът остава“ на Еньовден. Прохладният парк на селото ще бъде огласен от прекрасните гласове на певците и оцветен от пъстрите и красиви народни носии на ямболката. Участие ще вземат 350 участници от 22 села от общината, а началото е в 10 часа.

  Участниците и гостите ще се потопят в лечебната омая на Еньовден с ритуалите от този край с брането на билките, виенето на венците, правенето на китките за момичетата, мълчаната вода, гоненето на караконджулите с метла. „Венецът от билета събрани преди изгрев на този ден се крие, за да лекува през годината  всяка болест или да помага на жената, която трябва да роди. Децата от група "Ретроакбунарчета" и изпълнителките от вокална група "Ретроакбунраки" ще възпроизведата обичая Еньова буля, с който се дава началбото на жътвата. Жените ще понесат на рамо или на столче босата Еньова буля, за да не стъпва по земята да не й изгорят краката, за да не изгори житото по нивите и да са пълни хамбарите с жито. От близо и далеч ще се съберат на Еньовден родове и кумове, приятели и близки“, разказа за Радио Стара Загора Янка Лилова, председател на читалището.

  Всяко от тунджанските села ще покаже съхранените традиции на бита и трапезата на своите прадеди, подредени в кът.

  „Жури от етнографи, кулинари, хореографи и представител от общината ще определи победителите в конкурсите за най-оригинален кът, автентична носия, за най-малък и най-възрастен участник,  и за кулинарни изкушения. В кулинарната надпревара категориите са три категории  тази година - най-атрактивно тестено изделие, най-оригинално основно ястие  и най-изкушаващ десерт. За първи път ще има и надиграване в ритъма на ръченицата в три тура.“, каза Янка Лилова. Тя припомни, че миналата година най-малкият участник е било момченце на 7 месеца от Бургас, а най-възрастният - 89-годишна жена от близките села.

 Певицата Нели Танева от с. Тенево ще пее за участниците и гостите на празника, в който продукцията си ще предложат и много занаятчии, производители на натурални храни и майстори на сувенири.

Входът е свободен, единственото изискване е всеки участник и гост да бъде облечен в народна носия.




По публикацията работи: Кристина Русева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 2400 четвъртокласници се явиха на НВО по български език в областта

Без проблеми е преминало днес националното външно оценяване по български език за четвъртокласниците в област Стара Загора, което се проведе в 92 училища. На него са се явили 2 461 ученици, а 158 не са положили изпита по различни причини, обобщи..

публикувано на 27.05.24 в 17:43

Община Стара Загора осигурява транспорт за трудноподвижни избиратели

Избирателите със затруднения в придвижването в Стара Загора ще могат да гласуват в подвижна секция на предстоящите избори за депутати и евродепутати на 9-и юни. След изтичането на крайния срок в събота, заявления са подали 16 човека от града и три села в..

публикувано на 27.05.24 в 17:13

Отпуснаха 6 млн. лв. за пътя между Казанлък и Копринка

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова подписа договор в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на проекта за реконструкция на общинския път и изграждане на велоалея от град Казанлък до село Копринка. Стойността..

публикувано на 27.05.24 в 17:10

Очакват гости от цял свят за Празника на розата в Казанлък

Гости от най-отдалечените точки на света пристигат в Казанлък, за да се потопят в магията на Празника на розата, информират от общинския пресцентър. Хилядите километри, които делят България с Япония, Китай, Тайланд и Европа се оказват незначителен..

публикувано на 27.05.24 в 17:09

Старозагорският куклен театър ще участва в първия „Дворец на куклите и децата“

През месец юни Старозагорският куклен театър  ще вземе участие в новия фестивален формат на Националия дворец на културата (НДК) „Дворец на куклите и децата“. През първите два уикенда от месеца (1,2,8 и 9 юни) в зала 6, децата ще преживеят вълнуващи..

публикувано на 27.05.24 в 16:22
Община Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора избира управител на "Тролейбусни и автобусни превози"

80 точки са залегнали в дневния ден на предстоящото в четвъртък редовно заседание на Общински съвет Стара Загора. Местният парламент трябва да вземе решение за определяне на нов управител на общинския превозвач „Тролейбусни и автобусни превози“.  Две..

публикувано на 27.05.24 в 15:58

Турски хит показват на „Златната липа"

Големият турски режисьор Нури Билге Джейлан е включен в извънконкурсната селекция на „Златната липа" 2024 с последния си филм „Сухи треви" (2023), който е с впечатляваща продължителност от 197 минути. Миналата година „Сухи треви" беше част от..

публикувано на 27.05.24 в 15:36

Професионалната гимназия по ресторантьорство в Павел баня празнува 30-годишен юбилей

В края на май Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство в Павел баня отбелязва своя 30-годишен юбилей. Кулминация на събитията ще бъде пролетна благотворителна кулинарна изложба. Тя ще се проведе на 31 май 2024 г. (петък) от..

публикувано на 27.05.24 в 15:24

В Сливен посрещат новия митрополит

Очаква се малко по-късно днес в Сливенската епархия да бъде тържествено посрещнат новоизбраният митрополит Арсений. Церемонията ще бъде в храма "Света Троица" в село Крушаре.  По-късно кметът на Сливен Стефан Радев ще привества новия митрополит пред..

публикувано на 27.05.24 в 15:17

РЗИ-Стара Загора с инициативa за Световния ден без тютюнопушене

Всяка година на 31 май Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Мотото на тематичния ден за 2024 г. е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. По данни на СЗО във всички държави..

публикувано на 27.05.24 в 14:19