Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът определя нов размер на социалната пенсия за старост и финансова компенсация за неприети в детски градини

На днешното си заседание правителството ще определи председатели на Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет и на централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Вносител на двете точки е премиерът Николай Денков. Кабинетът ще определи нов размер на социалната пенсия за старост.

Проектът на постановление на министерството на труда и социалната политика предвижда социалната пенсия за старост да се повиши с 12 процента от първи юли. Така от 247 лева, колкото е в момента, тя ще бъде увеличена с малко над 29 лева и от началото на следващия месец ще бъде 276 лева и 64 стотинки. Социалната пенсия за старост, която се изплаща на 5 хиляди и 200 души, ще увеличи и размерите на всички останали пенсии и добавки, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон тя е базата за изчисляването им. Става въпрос за пенсиите за военна инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на добавките за чужда помощ на инвалидите и допълнителните пари към  пенсиите на ветераните от войните. 

На днешното си заседание правителството ще одобри финансова компенсация за родители, чиито деца не са били приети в държавни или общински детски градини, заради липса на свободни места - за времето от 1 март до 30 април тази година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пилотен проект за телемедицина се реализира в столично средно училище

Зелена светлина за телемедицината у нас

Народното събрание узакони диагностиката и лечението от разстояние или т.нар. телемедицина преди седмица. В Закона за здравето депутатите записаха, че болниците могат да извършват мобилни профилактични и скринингови дейности в труднодостъпни и отдалечени..

публикувано на 01.10.24 в 13:26

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник “Покров на Пресвета Богородица“, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“  "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси..

публикувано на 01.10.24 в 13:06

Сребърни накити на стойност 90 хил.лева задържана на ГККП "Лесово"

На пункта Лесово в микробус, пътуващ от Турция за Румъния, са открити сребърни накити за близо 90 хил. лева. Контрабандните  накити са иззети и по случая е образувано досъдебно производство, под надзора на Окрижна прокуратура - Ямбол. Близо..

публикувано на 01.10.24 в 12:45

Седем младежи влизат в битката за Кмет на Млада Загора

Седем са кандидатите за кмет на Млада Загора тази година. Младежите ще влязат в пряк сблъсък и ще представят своите концепции пред публика и жури на 4 октомври от 17,30 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Два нови момента..

публикувано на 01.10.24 в 12:18

С концерт на най-известните си ученици НУМСИ "Христина Морфова" чества 50 години

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи, тази вечер от 19.00 часа официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Датата..

публикувано на 01.10.24 в 10:15

Няма да тестват Националната система за ранно предупреждение и BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение  и оповестяване и на системата BG- Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите,..

публикувано на 01.10.24 в 09:38
проф.Георги Рачев

Топло време до петък, вероятност за вележи на 5-и октомври

След захлаждането от днес започва затопляне на времето с нахлуване на по-топъл въздух над Балканите.  В района на Стара Загора това ще усети още днес, като максималните температури  ще достигнат 20 градуса, а до петък ще достигат до 27 градуса. Това..

публикувано на 01.10.24 в 09:27

В Димитровград започват Есенни музикални дни „Жул ЛевИ“

В Димитровград днес започват 34 –тите Есенни музикални дни „Жул ЛевИ“ 2024. Те са организирани от Община Димитровград и Димитър Русев от Акустично джаз трио. Програмата ще започне с откриване на изложбата на чешката илюстраторка Вендула Халанкова -..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за..

публикувано на 01.10.24 в 07:56
Снимката е илюстративна

Тестват Националната система за ранно предупреждение и BG-Alert

По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще се осъществи на територията на градовете: София;..

обновено на 01.10.24 в 07:47