Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2023 - балансиран или не, според експертите:

Даниел Василев, икономист: няма баланс в бюджет с дефицит

Бюджет 2023 не може да бъде определен като балансиран, защото в него е заложен дефицит от 3 процента, каза в интервю за Радио Стара Загора икономистът Даниел Василев. 

Според експерта, финансовата макрорамка на страната ни крие редица рискове. От една страна – заради възможността заложените разходи да се окажат по-високи, а заложените приходи да нямат планираната събираемост. А и защото, при неблагоприятен икономически развой на ситуацията, това със сигурност ще рефлектира веднаж върху износа, втори път - върху производителността и трети - върху безработицата. 

"При покачване на безработицата расте и разходът за обезщетения, но в подобна ситуация ударът би бил двоен - защото ще спаднат и приходите.   А данни за влошаване на икономическата обстановка не липсват - в Германия, например, вече се наблюдават първите признаци на рецесия, несигурно е и положението в останалата част от държавите от Еврозоната", посочи икономистът. 

Според Василев, правилният подход при структурирането на бюджета би бил наместо да се планира дефицит, да се огледат и свият разходите, така че да се върви в посоката на излишък. Който би могъл да послужи като "буфер" при неблагоприятен развой на икономическата ситуация у нас. И да "омекоти" евентуалния удар. 

"За съжаление след като финансовата макро-рамка на страната ни е вече приета, ще се наложи, образно казано,  да играем  с вече раздадените карти", каза още икономистът. За пореден път експертът акцентира върху предупреждението да се внимава с разходите, защото е възможно да се окаже, че  реалните прохиди могат да се окажат по-малко от заложените. 

Какво е мнението на Даниел Василев за това, че текстове, които отпаднаха при гледането на бюджета в бюджетната комисия, все пак станаха част от финансовата макрорамка на страната, след гласуването в Пленарна зала - цялото интервю с експерта чуйте в прикачения файл. не излишък. Който би бил особено полезен в случай на рецесия или криза.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Светли понеделник митрополит Киприан служи в храм-паметника "Рождество Христово"

На Светли понеделник, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави св. Божествена Златоустова литургия в манастирския храм-паметник “Рождество Христово” – гр. Шипка. Владиката отправи архипастирския си благослов за..

публикувано на 06.05.24 в 17:11

Ямбол отбеляза Гергьовден с литийно шествие с икона с мощите на светеца

Икона с вградени мощи на свети Георги обиколи днес улици в най-стария квартал на Ямбол. В традиционното литийно шествие, предвождано от хоругвите на закрилниците на града - света Троица и свети Георги, заедно с ямболските духовници се включиха..

публикувано на 06.05.24 в 16:17

Хасково празнува 6 май - Гергьовден и Ден на храбростта и Българската армия

Община Хасково и Военните формирования в Хасково и Корен организираха тържествено честване на 6 май- Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Венци и цветя на признателност пред паметника на Незнайния войн на площад „Свобода“ поднесоха..

публикувано на 06.05.24 в 13:34

Стотици отпразнуваха заедно Великден в село Роза

Стотици жители и гости на село Роза отпразнуваха един от най-големите християнски празници – Великден, в парка на населеното място. Множество игри, конкурс за най-вкусен домашен козунак, кратка програма и други празнични елементи забавляваха..

публикувано на 06.05.24 в 11:56
войнишкият паметник в Тулово

Родолюбци от Крън - с идея на изграждане на войнишки паметник

Паметник на загиналите във войните офицери и войници от град Крън планира да изгради Инициативен комитет от жители на селото, съобщи Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей "Шипка - Бузлуджа".  "Около 80 офицери и войници, родом от Крън, са..

публикувано на 06.05.24 в 10:00
Византийска православна икона на св. Георги, ХІV в., Константинопол

Над 6 800 старозагорци празнуват името си на Гергьовден

На 6 май - Гергьовден в Стара Загора празнуват над 6 800 именници. С името Георги са най-много - 3 311, след това са дамите на име Галина - 757. За имен ден ще черпят и 690 старозагорки на име Гергана. 348 са дамите с името Галя и точно толкова са и с..

публикувано на 06.05.24 в 09:50

Село Долно Изворово - там, където Бог има много имена, но за всички значи "любов"

В днешните напрегнати и трудни времена, когато вярата често е повод за разединение, в едно казанлъшко село мюсюлмани и християни са заедно на всички празници. В село Долно Изворово, Казанлъшко,  мюсюлмани и християни заедно са вдигнали минаре. И по същото..

публикувано на 06.05.24 в 09:05

С литийно шествие отбелязват Гергьовден в Ямбол

Литийно шествие с икона на Свети Георги Победоносец с частица от мощите на светеца ще премине по централни улици на Ямбол, информира кореспондентът на БНР  Даниела Костова. Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец" с..

публикувано на 06.05.24 в 08:11
снимката е илюстративна

Слънчев и топъл 6 май в Старозагорско

Слънчево и топло ще е в Старозагорско на днешния 6 май.  Максималните температури днес се очаква да достигнат до 23 градуса, а утрото в областния град посрещаме с температура на въздуха от 7-9 градуса.  Днес ще е и денят на голямото прибиране. Очаква се..

публикувано на 06.05.24 в 07:31
Византийска православна икона на св. Георги, ХІV в., Константинопол

Гергьовден е

Днес е 6 май – вторият ден от Великден, който съвпада с още един от най-големите пролетни празници на българите – Гергьовден .  Празникът е тачен в традициите и на християни, и на мюсюлмани по нашите земи.  Сред мюсюлманите в България празникът е..

публикувано на 06.05.24 в 07:00