Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Освещават храм на името на свети Йоан Кръстител в сливенското село Бинкос

Снимка: община Сливен

Тази година жителите на сливенското село Бинкос ще посрещнат събора си на 23.-ти септември с тържествен камбанен звън. Той ще даде началото на празничната литургия за освещаването на новопостроената църква  „Св.  Йоан Кръстител“. “Близо 200 са жителите на малкото село, сгушено в полите на Стара Планина и Средна гора между реките Беленска и Тунджа, са особено радостни и горди, че почти изцяло с дарения на  материали, труд и пари са построили своя храм. За него те мечтаят откакто селото е българско..“, разказва кметът Минко Банков.

 Някога селото било изцяло турско и името му от онези времена не е променяно. Спори се какво означава – според някои означава 1 000 орехи/ дървета или 1 000 кози… Но когато идва Освобождението жителите  му бягат  с отстъпващата османска армия и в селото се заселват българи от Каблежково, Твърдица и Шивачево. Занимават се предимно със земеделие, но никога не са имали своя църква, затова днес добрият край на общото дело, увенча с успех една над 100 годишна мечта на местните хора. „Почти всичко е построено с дарени материали и доброволен труд от жителите на селото и наши приятели и няколко бизнесмени.  Затова помогнаха и община Сливен, която  отчужди парцела за построяването на църквата, арх. Черняков изработи плана и от общината платиха скъпия и красив иконостас, а то Сливенската митрополия са дарили средства за покрива. От дарители събрахме около 30 000 лв. и успяхме за 4 години след като през 2019 г. Сливенският митрополит освети мястото и първия камък на градежа да издигнем този красив храм“, разкри кмета. 

  Днес от 11 ч. Поморийският епископ Йеротей ще освети църквата.

  Интересен е начинът, по който местните хора избрали патрона на църквата. На 23-ти септември от много време се правел събора на селото, който бил прекъснат за половин век почти. Преди 5 години кметът Минко Банков го възродил, но се оказало, че на този ден Православната ни църква отбелязва зачатието на Св. Йоан Кръстител. Когато решили да изберат патрона, хората запалили 3 свещи, наречени на трима светии и света с името на Йоан Кръстител горяла най-дълго, което те приели за знак от Господ, чие име трябва да носи светата обител.

  Днес около 200 д. живеят в селото, имат и малко деца, които ходят на училище в съседното село. Младите трябва да пътуват до Сливен, който е на 20 км. Много от къщите в селцето се купуват за отмора и бягство от  делника в областния град, споделя г-н Банков.

  След освещаването на църквата ще бъде раздаден курбан за жителите и гостите на селото, за които  е подготвена програма с участие на самодейци, деца от танцови състави и народна певица.

 Чуйте в звуковия файл интервюто с кмета на с. Бенкос Минко Славов.  
Още от категорията

Съдът в Сливен пусна под гаранция мъж, обвинен в насилие над жена си

Парична гаранция от 1500 лева постанови Районен съд  Сливен срещу 45-годишен мъж от сливенското село Николаево, обвинен в причиняване на лека телесна повреда на съпругата си, с която са в развод . Районният съд не уважи внесеното от Районната прокуратура..

публикувано на 04.12.23 в 18:53

След жалби на граждани: Търси се решение на казус с парцел в кв. „Три чучура-Север“, предвиден за застрояване

Ръководството на Община Стара Загора, както и общински съветници са ангажирани с намирането на решение по казус, свързан с парцел в кв. „Три чучура-Север“, който е предвиден за застрояване. Теренът от над 5 декара, частна собственост от повече от 15..

публикувано на 04.12.23 в 17:39

Протестна подписка срещу постоянните токови удари започват в община Тунджа

Протестна подписка срещу постоянните токови удари и честите спирания на електрозахранването инициират жителите на няколко села в  ямболската община "Тунджа". Ако проблемът не е бъде решен, местните са готови да блокират международния път към Граничен..

публикувано на 04.12.23 в 17:12

Заради катастрофа е затруднено движението между Богомилово и Ракитница

Катастрофа между селата Богомилово и Ракитница затрудняват движението в участъка, потвърдиха за Радио Стара Загора от ОДМВР - Стара Загора.  Временно движението по път II-66 Стара Загора - с . Ракитница в района на с. Богомилово е ограничено в една лента..

публикувано на 04.12.23 в 17:05
Община Стара Загора

В началото на 2024 г. приемат нова Стратегия за управление на общинската собственост в Стара Загора

През следващия месец ще бъде изготвена, а в началото на 2024г. и приета нова Стратегия за управление на общинската собственост на територията на Стара Загора. Това обяви зам.-кметът Павлина Делчева. Тя взе участие в брифинг на председателя на общинския..

публикувано на 04.12.23 в 16:03

Протестна подписка срещу постоянните токови удари започват в община Тунджа

Протестна подписка срещу постоянните токови удари и честите спирания на електрозахранването инициират жителите на няколко села в ямболската община "Тунджа". Ако проблемът не е бъде решен, местните са готови да блокират международния път към Граничен..

публикувано на 04.12.23 в 16:01

Кои са кандидатите за началник на РУО-Стара Загора

Милена Йолдова-Стоянова и Любомира Абдишева са допуснатите кандидати за длъжността началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора. Досегашният  началник Татяна Димитрова беше задържана на 2 ноември при акция на служители на..

публикувано на 04.12.23 в 15:08

МОН с промени в НВО, въвеждат и тестове за 9-и клас със задачи по ПИЗА

Много повече практически и междупредметни задачи ще има още от тази година на изпитите за Национално външно оценяване на учениците, които завършват 10. клас. От следващата учебна година за първи път подобен формат изпит ще се проведе и за децата от 4...

публикувано на 04.12.23 в 14:45

Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата

Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата, организират от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването, да се даде възможност на всеки..

обновено на 04.12.23 в 14:42

Започна изграждането на екологично и иновативно междублоково пространство

Стартира проект „Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за преодоляване на „Градския топлинен остров“. Той ще се реализира в пространството  на жилищните сгради с административни адреси ул. „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул...

публикувано на 04.12.23 в 14:38